NASA confirmă posibilitatea vieții extraterestre pe Enceladus, unul dintre sateliții planetei Saturn
După lungi speculații pe marginea acestui subiect, NASA a confirmat posibilitatea găzduirii de viață extraterestră pe Enceladus, una dintre lunile planetei Saturn.
Principiul este cât se poate de simplu. Prezența apei pe o planetă străină sau orice alt tip de astru ceresc duce astronomii cu gândul la posibilitatea găzduirii de de organisme extraterestre. În contextul în care apa este fundamentală vieții pe Pământ, nu este deloc ciudat faptul că cercetătorii de la NASA au fost foarte încântați când au descoperit activitatea hidrotermală de la suprafața Enceladus. Dacă respectiva denumire nu vă este deloc cunoscută, merită să percepeți astrul ca pe un satelit al planetei Saturn. Practic, funcționează precum luna pentru planeta noastră.
În cea mai mare parte a timpului, Enceladus este înghetață. O analiză atentă a suprafeței sale a scos însă la iveală faptul că emisiile de hidrogen din anumite zone sunt o dovadă a faptului că se ascunde un ocean sub suprafața înghețată. Argumente suplimentare ale activității hidrotermale sunt evidențiate prin intermediul moleculelor de hidrogen care sunt aruncate la distanțe semnificative de suprafața lunii planetei Saturn la intervale regulate de timp..
Evenimentele de pe Enceladus pot fi justificate prin interacțiunea apei cu roci subacvactice încălzite. Din nou, merită avut în vedere că apa împreună cu temperaturile calde sunt primordiale pentru găzduirea oamenilor pe Terra. Până la oameni însă, mai sunt câteva particularități importante ce nu trebuie neglijate și ar fi bine să le aveți în vedere. Este vorba de tipul organismelor care ar putea supraviețui pe Enceladus la această oră. În cea mai mare parte acestea ar putea fi bacterii sau microbi.
De aceste descoperiri interesante este responsabilă nava spațială Cassini a celor de la NASA. Aceasta a explorat suprafața planetei Saturn încă din 2004. Rezultatele eforturilor de explorare au fost publicate în revista Science. Pe lângă prezența unui ocean sub scoarța lunii, în urmă cu ceva timp, aceeași navă spațială a identificat particule de metan specific de asemenea prezenței vieții într-o formă sau alta.