Cum ar putea mucurile de țigară să ajute mediul înconjurător
Mucurile de țigară au un impact negativ asupra mediului înconjurător, dar asta s-ar putea schimba în viitor.
Fumatul este extrem de dăunător pentru sănătatea ta, dar și pentru sănătatea mediului înconjurător, mai ales dacă ai obiceiul să arunci mucurile de țigară pe oriunde apuci. Anual, aproximativ 6 trilioane de țigări sunt fumate, la nivel global, iar acestea produc mai mult de 800.000 de tone de mucuri de țigară.
Resturile trebuie să ajungă undeva, iar de cele mai multe ori ajung la gropile de gunoi, însă multe rămân acolo unde sunt aruncate sau ajung chiar în apă. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că acestea pot avea o aplicație practică destul de importantă, aceea ce a stoca hidrogen.
Chimiștii de la Unviersity of Nottingham au descoperit că, dacă expun mucurile de țigară la procesul de carbonizare hidrotermală, acesta necesitând doar apă și căldură, rezultă un produs cunoscut ca ”hydrochar”. Odată activat, acesta generează carbon poros, bogat în oxigen, care are o suprafață foarte mare și care poate fi folosit, în teorie, pentru a stoca volume uriașe de hidrogen.
Atunci când materialul este ars pentru a produce căldură sau când reacționează cu aerul pentru a crea electricitate, singurul reziduu este apa, arătând încă o dată că hidrogenul poate fi o alternativă destul de bună la combustibilii clasici.
Cercetătorii sunt de părere că tehnica ar putea fi dezvoltată pentru a dezvolta ”economia bazată pe hidrogen”, unde combustibilii fosili ar fi înlocuiți de hidrogen. Proiectul este încă în faza de cercetare, așa că va mai trece destul de mult timp până când fumătorii vor putea afirma că viciul lor protejează mediul.