11 aug. 2017 | 17:35

Cum va lupta Mozilla cu știrile false, ca să oprească manipularea

ACTUALITATE
Cum va lupta Mozilla cu știrile false, ca să oprească manipularea

Într-o perioadă în care știrile false din online reprezintă cea mai mare problemă a secolului 21, Mozilla s-a angajat să găsească o soluție.

În continuare există foarte multe voci convinse de faptul că rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii au fost influențate masiv de știrile false propagate pe Facebook. Aparent, un număr semnificativ de internauți își crează o bulă informativă din care refuză să iasă prin verificare unor informații din două sau trei surse. Astfel, mesajele propagandistice sunt mult mai ușor îmbrățișate de persoanele influențabile.

În ultimele luni, am discutat tot mai mult de știri false. Facebook și Google au anunțat deja mai multe proceduri elaborate prin care speră să micșoreze rata de propagare a informațiilor eronate. Cea mai nouă companie care încearcă ceva similar este Mozilla.

Compania cunoscută mai ales pentru realizarea îndrăgitului browser Firefox a fondat în urmă cu câteva zile Mozilla Information Trust Initiative. Spre deosebire de Facebook sau Google care au deja niște programe bine definite pentru combaterea de fake news, proiectul celor de la Mozilla caută să găsească soluții printr-un parteneriat cu mai multe companii importante din tech.

Practic, pornește de la premisa că sunt șanse mult mai mari să obții rezultate bune într-un asfel de proiect când mai multe persoane se întâlnesc și vin la înaintare cu idei originale. „Credem că mai mulți ochi și creiere concentrate pe ceva, fac acel ceva mai bun de cele mai multe ori. Dacă nu reușim să micșorăm presiunea mentală la care sunt supuși oamenii pentru că nu sunt siguri de validitatea unor informații, în mod automat, se micșrează valoarea internetului deschis pentru toți cei care au acces la el și se reflectă în multe alte probleme pe termen lung“, a declarat directorului de inovație al Mozilla.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele