29 nov. 2017 | 14:00

Cercetarea care a reevaluat vechimea mormântului lui Iisus

VIDEO ACTUALITATE

Dacă n-ai ajuns încă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cunoscută ca locul înmormântării lui Hristos, poți să mai aștepți puțin, până când nu vor mai exista dubii că acolo a fost îngropat Iisus.

Mormântul în care se crede că Iisus Hristos a fost îngropat a avut până acum o dată imprecisă pentru când a fost construit. Ultimele cercetări indicau perioada cruciadelor, ceea ce îl face cu circa 1.000 de ani prea nou. Un studiu a fost însă în derulare, mulțumită accesului căpătat în 2016, și testele efectuate pe rămășițe de calcar au furnizat un rezultat surprinzător. Acestea au fost colectate dintre mormânt și o lespede de marmură depusă pe mormânt, iar anul stabilit a fost 345 era noastră.

Totuși, Noul Testament arată că Iisus a murit fie în 30, fie în 33 era noastră. Potrivit datelor istorice, romanii ar fi găsit mormântul în 326. Anul corespunde domniei lui Constantin I, împăratul roman care s-a convertit la creștinism și a oprit persecuția creștinilor. Din acest punct istoric, s-a început construirea de monumente mari pentru Hristos și, încet-încet, mormântul a devenit un templu.

Procesul științific care a urmărit să stabilească vechimea a analizat substanțele chimice din rămășițe, pentru a afla cât timp a trecut de când au fost expuse la lumină. Tehnica utilizată pentru teste este denumită luminiscență stimulată optic (OSL). Ea determină cât a trecut de când sedimentul de cuarț din probele de mortar ale mormântului au fost expuse la lumină. Mai mult, mostrele colectate recent au fost datate între 335 și 1570, ceea ce confirmă că au fost atât lucrările romanilor, cât și restaurări în secolele mai recente.

Dovezi arhitecturale anterioare plasau vechimea undeva în anii 1.000, dar și pentru că s-a construit în plus pe lângă mormânt, iar cercetătorii n-au avut acces în interior, unde sunt cele mai vechi construcții fragmente. Mai mult, mormântul a fost distrus și reconstruit în 1.009, determinând istoricii să aibă dubii legate de vechimea acestuia. Nici acum, cu ultima cercetare, nu se poate spune precis că este mormântul unui anume Iisus din Nazaret, dar mitul a devenit atât de mare, încât acuratețea istorică n-are importanță pentru milioane de credincioși.

Accesul de acum a fost posibil din octombrie 2016, când a început să fie restaurată zona Edicule. O echipă de la Universitatea Tehnică Națională din Atena s-a ocupat de acest aspect. Atunci au fost prelevate mostre și rezultatele actuale au fost comunicate National Geographic de Antonia Moropoulou, supervizorul care s-a ocupat de lucrare.

Fotografia din deschidere a fost realizată de National Geographic.