21 mai 2017 | 14:00

Microsoft îți va transforma ochelarii în ecrane holografice

ACTUALITATE
Microsoft îți va transforma ochelarii în ecrane holografice

Majoritatea tehnologiilor care se bazează pe holograme nu sunt autentice, nici măcar când vine vorba de binecunoscutul HoloLens.

Holografia reală are nevoie de o imagine 3D generată cu ajutorul laserelor, fiind dificil de realizat un dispozitiv pe care să îl poți purta. Cu toate acestea, Microsoft a făcut progrese importante în acest domeniu.

Cercetătorii companiei au reușit să creeze un dispozitiv holografic care poate fi integrat într-o simplă pereche de ochelari. Oglinzile și cristalele lichide pe siliciu, necesare pentru a crea efectul, sunt așezate în interiorul ramei. Doar componentele electronice trebuie să rămână afară.

Un design atât de compact ar produce o imagine nefolositoare, însă corecturile aplicate proiectorului holografic îți permit să vezi totul clar, chiar și când vorbim despre pixeli individuali.

Gigantul tehnologic a rezolvat și alte probleme legate de crearea hologramelor. Echipa se folosește de o tehnologie care îți urmărește privirea pentru a oferi cele mai multe detalii vizuale acolo unde te uiți. În plus, hologramele sunt create în timp real și beneficiază de focalizare realistă și alte ajustări de vedere. Asta înseamnă că n-ar trebui să ai nevoie de un set de ochelari cu dioptrii pentru a vedea o hologramă corectă, chiar dacă ai probleme cu vederea, scrie engadget.com.

Microsoft a anunțat deja că acest proiect nu este o referință către un viitor proiect hardware, mai ales pentru că sunt destul de multe limitări tehnice. Electronicele exterioare nu sunt singura problemă; ochelarii pot produce doar imagini monoscopice, iar crearea unor imagini stereoscopice reprezintă o altă provocare.

Cu toate acestea, dacă tehnologia evoluează, am putea avea parte de display-uri holografice pe care le-am putea purta toată ziua, iar printr-o simplă comandă vom putea intra în lumea realității augmentate.