Mediul influențează modul în care sunt transmise genele generațiilor viitoare
Deși instrucțiunile genetice provin predominant din ADN, mediul în care trăim și ne dezvoltăm are un impact asupra dezvoltării organismelor.
Cercetătorii au descoperit că aceste tipuri de schimbări epigenetice, care survin în urma provocărilor din mediu, pot fi transmise de-a lungul a 14 generații.
Pentru a studia cum poate afecta mediul în care ne plasăm schimbările genetice ale unui organism, cercetătorii de la European Molecular Biology Organisation (EMBO) au analizat aceste efecte pe nematode, sau viermi cilindrici. Aceste creaturi conțin gena pentru o proteină fluorescentă pe care o transmit de la o generație la alta. Atunci când această genă este activată, ea determină strălucirea corpului viermilor sub lumina ultravioletă.
Odată ce a fost schimbată temperatura spațiului în care nematodele se regăseau (la 20 de grade celsius), această proteină nu mai devenea activă, iar corpul viermilor cilindrici nu mai strălucea. Însă odată ce corpul lor a fost mutat într-un climat mai călduros (25 de grade celsius) acestea au început să lumineze asemenea bradului de Crăciun, semn că gena care le conferă fluorescență a devenit mult mai activă, potrivit Science Alert.
În mod surprinzător, odată ce nematodele au fost plasate înapoi într-un mediu mai rece, acestea au continuat să lumineze puternic, fapt ce ne sugerează că acestea au memorat comportamentul pe care l-au manifestat în mediul călduros. Mai mult, această memorie a fost transmisă mai departe moștenitorilor din următoarele șapte generații, iar aceștia au primit această schimbare epigenetică prin intermediul ovulelor și spermei.
Replicând experimentul, cercetătorii au observat că schimbările din mediu pot afecta genele speciei, iar aceste modificări pot fi transmise de-a lungul a 14 generații. Lucru care este impresionant, pentru că expresia genetică poate rezista, în mod normal, doar câteva generații.
Oamenii de știință s-au folosit de acest model de organism dintr-un motiv pragmatic- experimentul se poate derula pe o durată scurtă de timp. Cele 14 generații se pot dezvolta de-a lungul a doar 50 de zile și le poate oferi specialiștilor informații relevante despre modul în care schimbările genetice sunt transmise de la o generație la alta atât în cazul animalelor, cât și al oamenilor.
În cazul oamenilor lucrurile sunt totuși ceva mai complicate, și asta pentru că este dificil de urmărit și măsurat aceste efecte de-a lungul mai multor generații. Însă unele studii ne sugerează că evenimentele din viața noastră pot afecta dezvoltarea copiilor și nepoților. Spre exemplu, studiile ne arată că nepoții și copiii femeilor care au supraviețuit foametei din 1944-1945 prezentau o intoleranță crescută la glucoză.