12 apr. 2017 | 23:17

Mașinile de închiriat: ce să știi înainte de a lua o mașină „cu împrumut”

ENTERTAINMENT
Mașinile de închiriat: ce să știi înainte de a lua o mașină

Știm cu toții că atunci când ne programăm un concediu în țări străine mai îndepărtate, luăm în calcul tot mai des închirierea unei mașini de la fața locului. O mașină la dispoziție poate face din vacanța ta una mai plină de aventură, necondiționându-te asupra unui program strict impus de un tur organizat de o agenție turistică. 

[related]

Însă, știm la fel de bine că mereu ne lovim de unele probleme atunci când vine vorba de închiriat mașini. Având în vedere că mulți dintre noi ne petrecem vacanțele în interiorul Uniunii Europene, ne-am gândit că ar fi o idee bună să ne uităm puțin peste drepturile și obligațiile pe care le avem atunci când închiriem o mașină dintr-o țară membră a blocului comunitar. 

În primul rând trebuie să știm faptul că atunci când căutăm să închiriem o mașină în țara unde mergem, vom da în mod sigur peste două categorii de anunțuri: cele postate de firmele de închirieri, respectiv cele postate de intermediari (brokeri). Dacă alegem să închiriem mașina prin intermediul unui broker, trebuie să știm că acesta va face în numele nostru rezervarea la societatea de închirieri. 

Al doilea aspect la care trebuie să ne gândim serios atunci când suntem pe punctul de a face o rezervare pentru mașina dorită este dacă suntem siguri de perioada în care vom merge în acel loc. În cazul în care închirierea se face prin intermediul telefonului sau al unui e-mail, trebuie să  știm nu vom avea în mod automat dreptul de a anula rezervarea respectivă. Astfel, nici solicitarea returnării banilor plătiți nu o mai putem face. 

Atunci când vom închiria o mașină ne vom uita mai mult că sigur și la prețul pe care îl vom avea de plătit. În cazul în care observăm că ni se comunică un preț mai mare decât cel afișat în mod standard, trebuie să  întrebăm de ce se întâmplă acest lucru. Faptul că provenim dintr-o altă țară sau că nu avem reședința în țara în care vrem să închiriem mașina nu reprezintă un motiv legal pentru care o firmă de închirieri ne poate taxa suplimentar. 

Înainte de a semna contractul de închiriere, trebuie să fim foarte siguri că am înțeles în totalitate termenii și condițiile acestuia. De exemplu, unul dintre principalele aspecte ale contractului este reprezentat de asigurarea pe care o are mașina. Fiecare mașină ar trebui să dispună de o asigurare valabilă în toate țările UE, acest lucru fiind deja inclus în prețul inițial. De asemenea, putem opta pentru o asigurare facultativă, care să acopere și alte riscuri. 

De asemenea, este important să comunicăm firmei de închirieri dacă vom călători cu mașina închiriată în afara granițelor țării. Dacă călătoritul în alte țări este permis de firma respectivă, reprezentanții ei trebuie să ne pună la dispoziție o documentație specială. Firma de închirieri trebuie să se asigure că mașina respectă legislația vamală și rutieră din țările în care dorim să ajungem. Totodată, este important să știm dacă permisul nostru de conducere este valabil în țările în care ne propunem să călătorim.   

Andrei Cristian este redactor-șef, Cars.ro. Pasionat de tot ce înseamnă mașini, perfecționist. vezi toate articolele