09 mart. 2017 | 19:40

Mașină nouă sau second-hand? Avantaje și dezavantaje

OPINII
Mașină nouă sau second-hand? Avantaje și dezavantaje

Oricine este interesat câtuși de puțin de piața auto din țara noastră știe faptul că mașinile la second-hand sunt la mare căutare, dar intervine o întrebare: merită o mașină nouă sau una la mâna a doua?

[related]

La o simplă căutare pe site-urile de specialitate putem găsi sute de anunțuri noi postate în fiecare zi cu mașini la mâna a doua care își caută un nou proprietar. Dar oare care este motivul pentru care mașinile second hand au o așa mare priză aici, în România? Ne-am gândit astăzi să analizăm care ar fi avantajele şi dezavantajele pe care le avem în cazul în care decidem să ne îndreptăm atenția către un astfel de automobil. 

Așa cum probabil vă gândiți deja, primul și cel mai mare avantaj al unei mașini second-hand este legat de prețul acesteia. Știm cu toții că, odată ce ai ieșit de pe porțile dealer-ului cu noua ta mașină, prețul ei deja a scăzut considerabil. În felul acesta, pe piața mașinilor la mâna a doua, putem găsi modele aproape noi, care dintr-un motiv sau altul, ajung să fie vândute la doar câțiva ani de la cumpărare. Nu ar fi deloc de mirare să găsim o maşină fabricată în urmă cu doar trei ani și care acum să fie vândută la nici jumătate din prețul inițial. 

Un al doilea avantaj este unul practic și este legat de faptul că vei putea folosi mașina destul de repede. Dacă în cazul achiziționării unui model nou ești nevoit să aștepți uneori chiar și câteva luni până să poți pleca acasă cu mașina pe care o cumperi, în cazul unei mașini second hand lucrurile se mișcă mult mai repede. Din moment ce ai pus ochii pe modelul dorit, nu mai ai decât să te duci să verifici dacă totul este în ordine cu automobilul în cauză. Dacă lucrurile sunt în regulă, trebuie doar să te înțelegi asupra felulului în care vei face plata, după care poți pleca acasă la volanul noii tale mașini. 

Un alt aspect însemnat de luat în seamă de toți cei care își doresc să își schimbe mașina este acela al pieselor de schimb. Este important să știm că putem face rost repede de piese în cazul în care ceva se strică la mașină și, de asemenea, este bine să știm și că acestea nu ne vor costa o avere. Or, știm cu toții că este mult mai ușor să găsim piese pentru o mașină apărută pe piață de câțiva ani. 

Ultimul avantaj pe care îl puteți lua în seamă în luarea unei astfel de decizii este acela că o mașină la mâna a doua își va păstra un prag minim al prețului sub care nu va scădea. Așadar, dacă vă gândiți că peste câțiva ani veți scoate din nou la vânzare mașina, este bine de știut că o parte din suma investită o veți lua înapoi.  

Primul mare dezavantaj atunci când vorbim despre o mașină second hand este acela că  nu mai beneficiază de garanție. Dacă suntem deciși pentru o astfel de mașină, este de preferat să ne îndreptăm atenția către acele automobile care tocmai au ieșit din perioada de garanție. Asta nu garantează că nu se va strica nimic în perioada imediat următoare, însă este mai puțin probabil. 

Un alt mare dezavantaj este cel al posibilelor defecte ascunse pe care le pot prezenta mașinile la mâna a doua. Indiferent de cât de mult am verifica noi mașina, este posibil ca aceasta să ascundă unele defecțiuni care vor ieși la iveală abia la primul drum lung pe care îl vom face la volanul ei. 

Când cumpărăm o mașină second-hand este important să luăm în calcul și istoricul ei. Pentru a verifica acest lucru, este de preferat să ducem mașina într-o reprezentanță auto oficială. Aici putem afla în primul rând dacă numărul de kilometri este real. Cât despre reparațiile făcute de-a lungul timpului, este mai greu să aflăm care au fost acestea. Mai ales dacă proprietarul nu a dus mașina într-o reprezentanță oficială a producătorului …

Singura modalitate prin care puteți afla numărul real de kilometri este de a duce mașina second hand într-o reprezentanță oficială, acolo unde va fi conectată la testerul cu programul oficial. Aceasta este cea mai sigură modalitate de a afla kilometrajul real, cartea de service nefiind întotdeauna chiar de încredere. Însă este important să ne uităm și peste aceasta, uneori cifrele de acolo și data la care au fost făcute unele revizii putând da de gol vânzătorul. Un alt pont pe care vi-l dăm este de a vă uita atent la volan și la scaunul șoferului; semne evidente de tocire ar trebui să ne dea de gândit în cazul în care vânzătorul spune că mașina are un număr relativ mic de kilometri parcurși. 

Acestea fiind spuse, vă lăsăm pe voi să decideți dacă o mașină la mâna a doua este varianta ideală pentru dumneavoastră. Așa cum reiese și din analiza noastră, o asemenea decizie prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje pe care este bine să le luați în calcul. 

Andrei Cristian este redactor-șef, Cars.ro. Pasionat de tot ce înseamnă mașini, perfecționist. vezi toate articolele