Marea Barieră de Corali nu este în primejdie, potrivit UNESCO
Deși se vehiculează de mult timp ideea că Marea Barieră de Corali este pe cale de dispariție, se pare că UNESCO nu este de aceeași părere.
UNESCO a votat împotriva adăugării Marii Bariere de Corali pe lista regiunilor aflate în pericol de dispariție. Decizia organizației este luată în ciuda faptului că cel mai mare sistem de recif de corali din lume se află momentan în primejdie, în urma evenimentelor de albire care au amenințat mai mult de două treimi dintre corali, după cum aminteam aici.
Ceea ce este și mai intrigant cu privire la această decizie este că luna trecută UNESCO a publicat un studiu prin care susținea că dacă nu se vor lua măsuri de protejare a sistemului de corali, reciful își va cunoaște sfârșitul în mai puțin de un secol.
Marea Barieră de Corali este considerată o minune a lumii naturale și este cea care a îmbunătățit economia Australiei, cu 56 de miliarde de dolari. Dacă aceasta va fi trecută pe lista regiunilor aflate în pericol de dispariție, țara va fi forțată să treacă la acțiuni drastice pentru a o putea proteja așa cum ar trebui, lucru care ar pune în primejdie profitabilitatea de scurtă durată de care se bucură.
Engadget aduce în discuție și faptul că Australia construiește o mină de cărbune, de 4 miliarde de dolari, care ar putea transporta tone de materiale care pot cauza schimbarea climatică prin reciful de corali. Construirea unei mine și a unui canal menit să faciliteze transportul marin va cauza, cel mai probabil, numeroase daune Marii Bariere de Corali. Așa că putem privi decizia UNESCO drept o decizie în mare parte politică.
Decizia UNESCO previne o posibilă vătămare a turismului industrial al țării și vine și ca o adeziune a Australiei la planul de a menține ecosistemul recifului de corali prin propriile metode. Deși UNESCO refuză să claseze Marea Barieră de Corali pe lista regiunilor aflate pe cale de dispariție, organizația își exprimă totuși grijile cu privire la sănătatea recifului, îndemnând țara să ia măsuri pentru a-și proteja calitatea apei din zona cu pricina.
Deși încălzirea globală este principalul factor care determină înrăutățirea situației coralilor, înaintarea unui proiect de construire a unei mine de cărbuni în preajmă nu face decât să pună sare pe rană.