18 nov. 2017 | 10:42

Virușii de Android au ajuns mai periculoși decât cei de pe Windows

ACTUALITATE
Virușii de Android au ajuns mai periculoși decât cei de pe Windows

Android este cel mai popular sistem de operare pentru mobile, dar, din păcate, reușește să fie și cel mai vulnerabil la infecții cu malware.

De-a lungul anilor, sistemele de operare ale Microsoft au fost luate în vizor de experții în securitate ca fiind un rai al hackerilor. Aproape toate infecțiile cu malware ce erau descoperite online vizau PC-urile cu Windows. Între timp însă, situația s-a mai schimbat. Odată cu migrarea internauților de pe desktopuri și laptopuri către mobile, hackerii au început să-și concentreze atenția către Android.

Nokia a publicat de curând raportul anual în materie de amenințări cibernetice. Intitulat Nokia Threat Intelligence Report 2017, documentul stufos poate fi analizat în profunzime folosind acest link.  Deși volumul informațiilor de acolo este unul foarte mare, concluziile sunt destul de simplu de urmărit.

android_malware

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, în urma analizei infecțiilor care au depistate în 2017, utilizatorii de terminale cu Android sunt cei mai expuși la posibile infecții. Nu mai puțin de 68,5% dintre infecții sunt menite pentru platforma Google și, de la an la an, tinde să devină din ce în ce mai dificil să le eviți, indiferent cât de precaut ești.

Nici utilizatorii de PC-uri cu Windows nu sunt imuni la probleme, dar măcar ocupă locul al doilea în clasament cu 27,96%. Majoritatea celor care întreprind activități pe computer tind să fie utilizatori de Windows, deci nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că numeroase tipuri de malware exploatează vulnerabilități în platforma Microsoft. iPhone-urile, sisteme Mac și cele cu Linux nu au reușit să ocupe decât 3,54% din graficul de tip plăcintă.

Încercând să găsească o logică în spatele situației dezastruoase în care se află platforma Android, experții Nokia au afirmat că problema este derivată din modul facil în care utilizatorii pot instala aplicații din fiecare colț al internetului. Cei de la Google pot implementa diverse măsuri de securitate în Google Play Store, dar aceleași nu sunt valabile dacă te-ai obișnuit să-ți iei jocurile de pe un site cu programe piratate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele