15 mai 2017 | 15:32

Lipiciul cu o formulă interesantă ți-ar vindeca rapid rănile și fără a lăsa cicatrici

ȘTIINȚĂ
Lipiciul cu o formulă interesantă ți-ar vindeca rapid rănile și fără a lăsa cicatrici

Această substanță care acționează asemenea lipiciului ar putea fi cheia care ar permite vindecarea rapidă a rănilor și fără a lăsa în urmă cicatrici.

Pielea noastră este destul de bună la a proteja corpul uman de pericolele externe, iar odată ce această barieră este compromisă printr-o rană sau o tăietură deschisă, sistemul de apărare se activează pentru a remedia problema nou apărută. Însă această acțiune conduce la rezultate cu care nu ne mândrim foarte tare, anume la cicatrici. Din păcate, cicatricile stau cu noi pe tot parcursul vieții și au un impact estetic care ne poate afecta.

Cicatricile se produc pentru că organismul uman nu este capabil să regenereze celulele pielii în așa fel încât acestea să ajungă la forma lor inițială. Atunci când țesutul pielii este afectat de o tăietură profundă, acesta se repară prin umplerea rapidă a rănii cu colagen. Această proteină este un ingredient cheie din țesutul normal al pielii, dar ea dă naștere unei cicatrici atunci când crește în cantități mari.

Medicii se folosesc în prezent de soluții imperfecte prin intermediul cărora speră să reducă cicatricile de la nivelul pielii, însă cercetătorii propun o substanță ingenioasă care împrumută puterea sa vindecătoare de la moluște, potrivit Science Alert.

O echipă de cercetători din Coreea a inventat un nou lipici pentru cicatrici, creat din proteina adezivă a moluștelor. Specialiștii au testat noua formulă pe șobolani, iar efectele substanței erau vizibile în doar 10 zile, iar în 99% din cazuri rănile se închideau până în ziua a 11-a. Mai mult, refacerea completă a pielii a durat aproximativ 28 de zile.

Ceea ce este și mai impresionant este că șobolanilor le-a crescut o nouă piele care să acopere rana și care avea toate proprietățile obișnuite ale acestui organ (vase de sânge, foliculi de păr). Cercetătorii susțin că acest lucru este posibil pentru că lipiciul creat este mai bun în a reglementa creșterea fibrelor de colagen decât mecanismele elaborate de care se folosește pielea pentru a remedia această situație.