13 feb. 2017 | 12:24

Link-urile către torrente ar putea fi interzise de Google în curând

ACTUALITATE
Link-urile către torrente ar putea fi interzise de Google în curând

Se pare că Google, dar și alte motoare de căutare, vor implementa noi măsuri pentru a combate site-urile de torrente.

De foarte mult timp, companiile de la Hollywood au învinovățit Google, dar și alte motoare de căutare, pe motiv că au promovat pirateria, deoarece site-urile de torrente au fost indexate, iar conținutul lor afișat în rezultatele căutărilor. Cu toate acestea, Google continuă să lucreze la modalități de blocare a conținutului ce încalcă drepturile de autor. Doar în 2016, compania a primit mai mult de 1 miliard de cereri de ștergere a anumitor link-uri.

Comunitatea piraților a fost șocată atunci când unul dintre cele mai populare site-uri de profil, Kickass Torrents, a fost închis (acesta a și revenit online, între timp). Totuși, chiar dacă un site a dispărut, au rămas destule în urmă încât cererea utilizatorilor să fie satisfăcută. Acum, însă, mai multe dezbateri între Hollywood și companiile ce dețin motoare de căutare, mijlocite de British Intellectual Property Office, ar putea tăia elanul site-urilor cu torrente.

În cadrul acestor discuții, se pare că deținătorii motoarelor de căutare au ajuns aproape de un acord voluntar cu privire la dispariția link-urilor cu torrente din rezultatele de căutări.

Rămâne de văzut, însă, dacă asemenea schimbări vor ajunge pe internet în viitorul apropiat. Există speculații, așa cum relatează și fossbytes.com, cu privire la crearea unui amendament care să modifice Digital Economy Bill. Prin intermediul acesteia, guvernul britanic ar putea impune reguli asupra motoarelor de căutare, forțând companiile să ia măsuri mai drastice cu privire la conținutul piratat.

Momentan, detaliile oficiale cu privire la o asemenea întâlnire sunt destul de vagi și este greu de crezut că Google, dar și alte motoare de căutare vor aplica o asemenea cenzură în mod voluntar. În plus, dispariția link-urilor din rezultate nu va afecta site-urile în sine, utilizatorii având posibilitatea de a le accesa în mod direct.