Lentilele viitorului ar putea fi create din nanomateriale
Clasicele lentile de sticlă pe care le întâlnim la ochelari, la obiective foto și chiar la camerele din smartphone-uri ar putea fi înlocuite de un material mult mai bun.
Cercetătorii au reușit să creeze lentile din nanomateriale, ce ar putea să înlocuiască lentilele clasice, din sticlă. Invenția nu este una nouă, doar că lentilele din trecut erau capabile să lucreze cu o singură culoare. Astfel, dacă ai fi avut un smartphone cu o cameră foto dotată cu lentile din nanomateriale, ai fi putut să surprinzi imagini monocorm.
Aceeași echipă de la School of Engineeering and Applied Sciences, de la Harvard, a reușit să creeze un nou material ce este compatibil cu mai multe culori, astfel că se există un potențial mult mai mare pentru aplicații în domeniile spectroscopiei, imagisticii și nu numai, scrie engadget.com.
Aceste lentile sunt create din ”nano-stâlpi”, care sunt mai subțiri decât un fir de păr și care sunt realizați din dioxid de titaniu. Dacă acești nano-stâlpi sunt aranjați în anumite moduri, vor refracta lumina către un punct comun, așa cum se întâmplă în cazul unei lentile. Spre deosebire de sistemele din sticlă, acestea sunt extrem de subțiri. Astfel, pe viitor există posibilitatea creării unor camere foto, smartphone-uri și ochelari mult mai subțiri, între altele.
Echipa de la Harvard a lucrat la formele și modurile de aranjare ale acestor nano-stâlpi, astfel că au putut să elimine aberațiile cromatice, pentru reducerea acestora fiind nevoie, de obicei, de lentile din sticlă considerabil mai groas. Rezultatul este un material ultra-subțire care nu are defecte optice și care are potențialul de a fi fabricat mai ieftin decât o lentilă din sticlă.
Un astfel de material va mai trebui îmbunătățit până ce va putea lucra cu întregul spectru al culorilor, cuprins între lungimile de undă de 390 și 700 de nanometri, astfel încât să poată fi folosit pentru dispozitive de zi cu zi.