Legile care ne apără împotriva furtului de gânduri ar putea deveni realitate
Furtul de gânduri sună foarte științifico-fantastic, dar ar putea deveni realitate și va trebui combătut cu eficiență.
Cercetătorii Marcello Ienca și Roberto Andorno, bioeticiști, sunt de părere că progresele rapide din domeniul neurotehnologiei au creat, pe de-o parte, oportunități pentru medicina modernă, dar au și riscul de a crea o serie de provocări importante pentru intimitatea personală.
Aceștia au publicat un eseu în jurnalul Life Sciences, Society and Policy, avertizând că folosirea greșită a neurotehnologiei poate amenința integritatea gândurilor noastre.
Aceștia vorbesc despre un răspuns la posibilitățile neurotehnologice care apar în prezent, arătând că dreptul la integritate mentală nu trebuie să se rezume doar la protecția împotriva bolilor sau a evenimentelor traumatice. Protecția ar trebui asigurată și împotriva intruziunii neautorizate în mintea unei persoane, mai ales dacă astfel de acțiuni au ca rezultat daune fizice sau mentale.
Propunerile aduc în prim-plan patru noi drepturi ale omului: dreptul la intimitate mentală, dreptul la integritate mentală, dreptul la libertate cognitivă și dreptul la continuitate psihologică. Astfel, asemenea legi ar putea fi folosite pentru a preveni acțiuni de citire sau stimulare a creierelor persoanelor fără acordul acestora.
Chiar dacă temerile par ușor nefondate, ar putea fi foarte binevenite. În 2016, armata SUA a testat cu succes stimularea electrică a creierului pentru îmbunătățirea performanțelor soldaților în situații de stres.
În 2011, cercetătorii de la Unviersity of California au folosit scanări ale creierului pentru a recrea scene din filme pe care participanții la proiect le văzuseră deja. Astfel, legile care să prevină furtul de gânduri sunt binevenite.