John McAfee discută despre un viitor sumbru și despre pericolul armelor cibernetice
John McAfee este unul dintre cei mai pricepuți oameni din industria soluțiilor antivirus, dar aparent și unul dintre cei mai neîncrezători în viitorul omenirii. Pesimismul acestuia se naște din amenințarea pe care armele cibernetice deținute de multe state o reprezintă pentru omenire.
Într-un interviu cu HotNews, John McAfee își prezintă nemulțumirile față de situația actuală a lumii și vorbește despre rezultatul unui posibil război cibernetic, dar și despre îngrijorările cu privire la știrile false.
Acesta amintește de atacul DDoS care a destabilizat comunicațiile din America și care a implicat mii de camere video CCTV. Îngrijorarea cea mai mare este că vor urma alte intervenții de acest tip, care ar putea avea o amploare mult mai mare. John McAfee susține că astfel de atacuri sunt posibile pentru că aparatele smart sunt realizate prost și nu au la bază un sistem de securitate sofisticat. Acest fapt se datorează faptului că cei care construiesc și comercializează orice terminal din the internet of things nu gândesc ca hackerii profesioniști și nu cunosc astfel bubele tehnologiei pe care o propun.
Problema nu este doar una ce privește siguranța personală a celui care operează cu obiectul creat de o anumită instituție, ci aceasta poate deveni periculoasă pentru un colectiv întreg. Și aici John McAfee amintește de Soft-ul Mirai care a fost folosit în atacul de acum câteva luni.
Pe fondul aceleiași probleme de securitate, acesta menționează faptul că mai multe state au dezvoltat software-uri de atac cu care pot destabiliza o întreagă rețea de energie electrică a unei țări. Lucru care se poate petrece cu ușurime în acele state în care rețeaua are o vechime foarte mare. Conform lui McAfee, multe țări au instrumentele necesare pentru a duce un plan de acest gen la îndeplinire și aici amintește de Rusia, Statele Unite, China și Israelul.
Riscurile sunt foarte mari și asta pentru că dacă o țară ar rămâne fără energie electrică, nu ar mai funcționa nimic, ne-am întoarce subit în Epoca de Piatră.
John McAfee susține că atacul cibernetic este mult mai periculos decât cel realizat cu arme clasice. Și asta pentru că realizarea unei bombe nucleare este un proces de producție foarte costisitor, pe când atunci când o armă cibernetică este construită, se pot realiza pe baza ei milioane de copii, care nu sunt costisitoare pentru că vorbim de date digitale.
De asemenea, pentru că unele dintre cele mai puternice state ale lumii, precum Statele Unite, Rusia, China, dețin arme cibernetice și le pot folosi la nevoie, riscul este unul imens. Ca să va dați seama de gravitatea situației, dacă una dintre aceste țări se hotărăște să apese pe trăgaci, atunci rezultatul va fi dezastruos pentru întreaga omenire. McAfee menționează că în cazul unei situații de acest gen peste 90% dintre pământeni vor pieri.
Nu în ultimul rând, McAfee aduce în discuție problema știrilor false. Acesta afirmă că nu există un sistem tehnologic bine pus la punct care să rezolve această problemă, iar programele care au la bază inteligența artificială nu sunt o opțiune eligibilă. În primul rând pentru că ea ar fi imperfectă. Pentru că noi am crea-o și pentru că noi suntem imperfecți, software-ul creat va fi la rândul lui imperfect. În al doilea rând, acesta menționează că ar putea exista posibilitatea ca sistemele automate pe care le vom crea să dețină controlul.
În final, singura opțiune pe care McAfee o întrevede este ca fiecare dintre noi să apelăm la bunul simț și la buna judecată și trebuie să înțelegem că avem o responsabilitate unul față de celălalt.
Întregul interviu poate fi urmărit aici.