Învățăturile lui Iisus pentru „fratele său”, descoperite în arhivele Oxford
Doi cercetători biblici au descoperit o copie originală au unui text vechi, care descrie învățăturile lui Iisus față de „fratele său” Iacob.
Geoffrey Smith și Brent Landau, cercetători religioși de la Universitatea din Texas, au găsit un text în arhivele de la Oxford, care datează din urmă cu 1.600 de ani. Experții au găsit mai multe fragmente grecești din secolul al V-lea sau al VI-lea, din prima apocalipsă a lui Iacob. Documentul face parte dintr-o colecție antică, cunoscută sub numele de biblioteca Nag Hammadi.
Se spune că documentul descrie învățăturile secrete ale lui Iisus față de „fratele său”, Iacob. De asemenea, și detaliile despre „lumea cerească” și evenimentele viitoare, ca moartea inevitabilă a acestuia, sunt dezvăluite, potrivit Universității din Texas. Este extrem de greu să găsești o copie a unui astfel de manuscris în greacă, deoarece orice scriere care a adăugat sau a schimbat existențial Noul Testament, în orice mod, a fost considerată eretică de către Biserică.
Dr. Geoffrey Smith, profesor asistent de studii religioase la Universitatea Texas, spune că textul completează învățăturile biblice despre viața și slujirea lui Iisus și ne descrie conversațiile care au avut loc între el și fratele său, Iacob. Sunt însă și învățături secrete, care i-au permis acestuia să fie un învățător bun după moartea lui Iisus.
Doar un număr mic de texte din biblioteca Nag Hammadi, o colecție 13 cărți gnostice decoperite în Egipt în 1945, au fost în limba greacă. De asemenea, cunoscute sub numele de „Evangheliile gnostice”, cărțile sunt văzute ca documente-cheie pentru înțelegerea gnosticismului. Acesta e un nume modern pentru o varietate de idei și sisteme religioase antice, originare din primul și al doilea secol d.Hr.
Prima Apocalipsă a lui Iacob, ca celelalte cărți din biblioteca Nag Hammadi, a fost considerată eretică sau interzisă de Biserică. A căzut în afara granițelor religioase din secolul al patrulea, care au definit noul Testament, din 27 de cărți. El era cunoscut și sub numele „Iacob cel drept” și era un lider al bisericii timpurii, iar statutul de frate descrie o relație spirituală strânsă cu Hristos, nu una biologică.
Cei doi cercetători lucrează acum la publicarea unei cărți cu descoperirile lor.