13 iun. 2017 | 07:28

Inevitabilul s-a produs: accesul la smartphone, comparabil cu un gram de cocaină

ACTUALITATE
Inevitabilul s-a produs: accesul la smartphone, comparabil cu un gram de cocaină

Ar trebui să nu vină ca o surpriză faptul că smartphone-urile crează dependență, dar în trecut, nimeni nu le-a comparat cu cocaină.

Este foarte probabil să nu te poți abține să lași telefonul din mână o mare parte din zi. Problema este însă și mai gravă în cazul celor mici. Copiii și adolescenții au rezistență mai mică la vicii și sunt mult mai vulnerabili când vine vorba de dependența de smartphone-uri.

Efectele dependenței de smartphone-uri au fost confirmate de un expert în domeniul dependenței din Regatul Unit într-o conferință pe probleme de educație desfășurată în urmă cu câteva zile. Printre altele, Mandy Saligari este terapeut la clinica de dezintoxicare Harley Street din Londra.

Conform spuselor lui Saligari, aplicații precum Instagram sau Snapchat crează la fel de multă dependență pentru cei mici precum drogurile și alcoolul. ,,Le spun mereu oamenilor, când îi dai o tabletă sau un telefon unui copil, de fapt îi dai o sticlă de vin sau un gram de cocaină.” Afirmațiile foarte grave au fost confirmate de mai mulți experți în domeniul sănătății mentale prezenți la Highgate Junior School din Londra.

Pentru a-și întării opinia, Mandy Saligari a venit cu câteva argumente înfricoșătoare din experiența ei de terapeut. A menționat că mai multe fete tinere care au venit la ea pentru tratament au considerat că este normal să trimiți poze cu tine dezbrăcat sau dezbrăcată altei persoane. Apare o problemă doar în momentul în care un profesor sau un părinte află de eveniment. Concepte de intimitate sau siguranță nu sunt de loc luate în calcul de tinerii utilizatori de smartphone.

,,De ce alocăm atât de puțină atenție acestor lucruri decât dedicăm drogurilor și alcoolului când funcționează pe aceleași impulsuri nervoase?” În final, concluzia lui Saligari este că părinții fac prea puține gesturi pentru a pondera dependența copiilor, iar aceasta nu fac decât să se acutizeze odată cu trecerea anilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele