31 ian. 2017 | 18:50

Aceste imagini cu inele planetei Saturn te vor uimi prin detalii

ȘTIINȚĂ
Aceste imagini cu inele planetei Saturn te vor uimi prin detalii

Nava spațială trimsă să survoleze sateliții planetei Saturn, în cadrul misiunii Cassini, ne oferă imagini detaliate cu inelele planetei. Drept urmare, avem posibilitatea să identificăm zone ale acestora, supranumite ”paie” și ”elice”, conform Cnet.

Ceea ce surprinde la noile imagini surprinse de nava Cassini este claritatea și detaliile pe care le oferă, ca urmare a unei apropieri considerabile de Saturn. Această realizare este atât de importantă pentru că ne oferă noi informații referitoare la atmosfera planetei și pune bazele unui nou progres al științei.

Imaginile sunt atât de surprinzătoare pentru că reușesc să captureze în detaliu zone de 550 de metri, cât ar fi dimensiunea unora dintre cele mai mari clădiri de pe Pămănt

Cele patru imagini puse la dispoziție de NASA reușesc să surprindă în detaliu zonele din atmosfera planetei Saturn pe care oamenii de știință le numesc ”paie” și ”elice”, datorită formei pe care o au. Astfel, ”paie” este o denumire informală dată particulelor din atmosferă care sunt lipite între ele și formează forma de inel, iar denumirea de ”elice” vine de la forma pe care sateliții planetei Saturn o sculpează în atmosfera acesteia. Pentru că Saturn are o colecție impresionantă de 60 de sateliți, putem observa numeroase astfel de forme.

Lansată în anul 1997, nava spațială Cassini survolează începând cu anul 2004 inelele planetei Saturn. Cu toate că aceasta oferea imaginii detaliate și la începutul misiunii sale, se pare că abia acum, spre finalul misiunii,  s-a apropiat suficient de mult de inelele planetei pentru a surprinde atât de bine atmosfera acesteia.

Până la finalizarea misiunii la mijlocul lunii septembrie, se planifică noi survolări în jurul orbitei planetei Saturn. Atunci nava Cassini se va apropia într-atât de mult de atmosfera superioară a planetei, încât va arde ca o cometă.

Misiunea va culmina cu un nou progres în domeniul cosmologiei, iar NASA susține că  ne putem aștepta la noi date în lunile care urmează.