07 feb. 2017 | 12:15

În curând, vei putea traduce semnele de circulație cu ajutorul smartphone-ului

ACTUALITATE
În curând, vei putea traduce semnele de circulație cu ajutorul smartphone-ului

Este suficient de greu să te descurci pe șoselele internaționale, mai ales când creatorii de semne de circulație sunt foarte inventivi, iar cei de la Mapillary își propun să construiască o aplicație care să te ajute să descifrezi tainele mesajelor de pe drumurile dintr-o altă țară.

După câte se pare, de la avertismentele cu privire la urșii polari, la modalitățile diferite de redare a rutelor pe șosele, există numeroase semne de circulație destul de neobișnuite și greu de descifrat de conducătorul auto care nu este familiarizat cu drumul respectiv. Lucrurile se complică și mai tare dacă ai în dotare o mașină autonomă care ar trebui să țină cont de acestea pentru a te duce în siguranță de la punctul A, la punctul B.

Compania suedeză Mapillary și-a dedicat timpul din ultimii ani de zile pentru a se ocupa de această problemă pregnantă a oricărui călător, conform Digital Trends. Misiunea acestora este să organizeze informațiile cu privire la semnele de circulație, într-un sistem computerizat, și să le facă disponibile tuturor.

Toate imaginile sunt conectate în 3D și obiectele recunoscute în acestea sunt automat etichetate și încadrate în datele geospațiale. Până în prezent, compania a întocmit o hartă a peste două milioane de kilometri, cu ajutorul algoritmilor din spatele inteligenței artificiale, iar în viitor, aceștia își propun să adauge 500 de noi semne în sistemul de recunoaștere a imaginilor și să extindă procesul dincolo de granițele Europei și Statelor Unite.

La momentul actual, datele culese de Mapillary sunt folosite pentru a ajuta autoritățile să inventarieze semnele de circulație existente, însă se pot găsi aplicații diverse pentru un program de acest gen. Spre exemplu, ar fi la fel de util să se implementeze în mașini un sistem automat de recunoaștere a semnelor, care să îți ofere informații cu privire la însemnătatea lor. Reprezentanții companiei susțin că nu ar întâmpina dificultăți în acest sens, deci e putem aștepta pe viitor la o tehnologie de acest tip.