IFA 2017: Panasonic îi bucură pe fanii vinilurilor, dar inovează și la alte capitole audio-video
Panasonic a dezvăluit câteva noutăți interesante la ediția IFA 2017, iar câteva lucruri ne-au atras în mod special atenția.
IFA 2017 debutează pentru publicul larg abia pe 1 septembrie, dar giganții din industrie au avut sau vor avea prezentări, iar eu am ajuns la Panasonic. Compania a amenajat o zonă imensă în care prezintă noutățile din acest an, expuse într-un ambient minimalist, similar cu direcția în care se îndreaptă unele produse, cel puțin din punct de vedere al designului.
Panasonic a adus o serie de noutăți anul acesta, iar cele mai atractive mi s-au părut cele din gama audio-video, iar aici e vorba de televizoare, dar și de boxe, căști, sau chiar pick-up-uri. M-a interesat în mod special aspectul audio, fiind pasionat de muzică, așa că am fost plăcut surprins să descopăr pick-up-ul lansat de către aceștia.
Vinilurile au intrat în obscuritate în urmă cu ceva ani, pe măsură ce au fost înlocuite de casete audio, de CD-uri, iar mai apoi de cablul auxiliar cu care ai acces la cam toată muzica pe care ți-o poți imagina, cu ajutorul telefonului din buzunar. Dacă voiai viniluri, mergeai la părinți pentru a vedea plăci cu Maria Tănase și Ion Dolănescu sau cu Pink Floyd și Led Zeppelin, după posibilități. Firește, mai găseai viniluri vechi la diverse tarabe de prin centrul Bucureștiului, iar dacă voiai ceva nou, aveai o selecție limitată în librăriile cu renume.
Lucrurile au început să se schimbe ușor, ușor, în ultimii ani, viniliruile redevenind populare. Cel mai probabil, la început a fost o hipstereală ușor ironică, dar acum discurile de vinil se caută din ce în ce mai mult în mod neironic, iar asta nu poate decât să ne bucure. Vânzările cresc, în magazine ai mai multe opțiuni din care să alegi (chiar dacă prețurile nu sunt cele mai accesibile), iar în magazine apar și pick-up-uri pe care să le duci acasă, dacă ai tăi nu mai au așa ceva.
Panasonic a observat, cu siguranță, că există un trend ascendent în ceea ce privește vânzările și a decis să aducă pe piață, prin intermediul Technics, un pick-up, dar nu unul generic. SP-10R apare la mai bine de patruzeci de ani după lansarea primului predecesor spiritual, SP10MK2, și la ceva mai bine de 35 de ani după SP-10MK3. Astfel, seria continuă și o face fără să renunțe la liniile de design clasice, astfel că avem de-a face cu un pick-up care îmbină minimalismul cu designul retro.
Pe lângă aspect, SP-10R se laudă cu cea mai mare rată signal-to-noise din lume, dar și cu stabilitate rotațională. Placa pe care așezi vinilurile cântărește 7 kilograme și este alcătuită din trei straturi (alamă, aluminiu presat și cauciuc), pentru a amortiza vibrațiile exterioare. Partea cea mai bună este că pick-up-ul este interschimbabil cu sistemele bazate pe predecesorii din 1975 și 1983, oferind astfel un plus continuitate. Nu avem informații despre preț, însă ne așteptăm să aflăm mai multe în jurul lansării, care ar urma să aibă loc în vara lui 2018.
Dincolo de pick-up, Panasonic a venit la IFA 2017 și cu boxele SC-GA10, care sunt numai bune dacă vrei să-ți faci casa mai inteligentă. Încă n-am prins pe deplin gustul unor astfel de sisteme, dar și dacă aș face abstracție de Google Assistant, tot aș rămâne în față cu o boxă de înaltă fidelitate, care se descurcă foarte bine singură, într-o cameră de mărime medie. Încă o dată, minimalismul primează, așa că de la distanță vei privi un paralelipiped negru sau alb, după preferințe, dar pe care îl poți integra destul de ușor în casă.
Dacă vrei să asculți muzică fără să te audă alții, atunci căștile RP-HTX80B ar putea fi o soluție bună de luat în calcul. Încă o dată, designul retro se îmbină cu cel modern, iar produsul final arată destul de bine, căștile fiind disponibile în patru variante de culoare, negru, gri, bej și roșu, culorile nefiind saturate, iar finisajul fiind unul mat.
Autonomia e întotdeauna importantă, iar căștile nu dezamăgesc, fiind capabile să-ți ofere până la 20 de ore de redare continuă cu o încărcare completă. Dacă ai doar 15 minute la dispoziție pentru a le încărca, tot te vei bucura de două ore și jumătate de autonomie.
Nu în ultimul rând, Panasonic a venit și cu televizoare OLED, iar pentru cele mai mari din gamă, s-ar putea să ai nevoie de o cameră destul de mare, având în vedere că au diagonala de 77 de inci. Televizoarele EZ1000 și EZ950 se laudă cu o certificare completă 4K de la THX, având imaginea calibrată la Hollywood. Televizoarele EZ1000 beneficiază de tehnologia Master HDR OLED, în timp ce modelele EZ950 sunt compatibile cu HDR10,
Lucrurile merg bine pentru Panasonic, având în vedere cele văzute la IFA 2017, iar acum nu rămâne decât să așteptăm să vedem toate produsele pe piață, pentru a pune în balanță prețurile cu funcțiile despre care știm deja.
A, da, Panasonic a prezentat și un concept de televizor transparent, pe care îl vedeți în prima imagine din articol, dar și mai jos.