Ghețarul imens care se dezintegrează îi îngrijorează pe cercetători
Ghețarul desprins în urmă cu două luni din vestul Antarcticii nu dă semne de bun augur, cel puțin în ceea ce privește creșterea nivelului mării.
Cercetătorii au lansat o nouă animație care descrie dezintegrarea continuă a unui aisberg antarctic, care s-a desprins din celebrul ghețar Pine Island în urmă cu două luni, și se descompune în fragmente tot mai mici. Icebergul acoperă aprximativ 267 kilometri pătrați și, inițial, era de așteptat să se deplaseze departe de Oceanul Atlantic. Firește, acest lucru nu s-a întâmplat.
Pine Island Glacier: the movie. From Oct 2014 to recent calving in 108 #sentinel1 images @CopernicusEU @ESA_EO pic.twitter.com/oYKvelCKPd
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) October 13, 2017
După cum arată animația, asamblată din observațiile realizate de satelitul Copernic Sentinel-1 al Agenției Spațiale Europene, ghețarul s-a împărțit în mai multe fragmente disticte de dimensiuni diferite, începând cu 26 septembrie. În timp ce procesul de fracturare în sine ar putea părea uimitor, modul în care aisbergul s-a desprins de ghețar este motiv de îngrijorare.
Felul în care se comportă bucata imensă de gheață le dă motive oamenilor de știință să se gândească la o nouă eră de instabilitate structurală. Dacă este așa, ghețarul din Pine Island nu este atât de „sănătos”. Acest ghețar pierde, în medie, pe an, aproximativ 40 de miliarde de tone de gheață, ceea ce înseamnă că nivelul mării crește cu un milimetru la fiecare opt ani.
Asta nu este așa alarmant, e drept. Dar dacă întreg ghețarul se va topi, ar trebui să ne așteptăm la o creștere cu 50 de centimetri. Desigur, nimeni nu poate prezice o astfel de catastrofă, dar oamenii de știință spun că semnele date de acest aisberg în mișcare nu sunt deloc binevenite.