Cât de periculos este pentru ochi să te uiți ore întregi la ecranul PC-ului
Statul în fața calculatorului, laptopului sau a telefonului cu orele nu este prea sănătos, iar la finalul zilei efectele se simt, mai ales ochii resimt acest exces.
Efortul ochilor din cauza statului mult la calculator a devenit atât de comun, încât a pirmit și un nume: sindromul privitului la calculator. Acesta este destul de răspândit, iar simptomele sună așa – vederea încețoșată, dureri de cap, ochi uscați, ochi umezi și ochi obosiți, informează The Verge.
Pentru unii oameni, simptomele mai sus enumerate sunt temporare, iar dacă stai departe de calculator pentru o perioadă, vor dispărea și ele. Vestea proastă este că ele apar la doar două ore după ce te-ai așezat în fața calculatorului… iar unii stau cu mult peste două ore.
Calculatoarele sunt mai dure pentru ochi decât o carte sau un ziar tipărit, iar unul dintre motive este că în fața monitorului clipim mai rar. Rata de clipire scade cu o treime când citim de pe ecrane și asta ne lasă ochii uscați.
„Contrastul dintre caractere nu este la fel de puternic pe ecran ca în cărți, iar literele sunt redate mai puțin precise. Toate aceste lucruri fac ochii să lucreze mai intens, obosindu-i. Holbându-te la ecran dintr-un unghi mai puțin ideal, doar exacerbează disconfortul. În mod ideal, ar trebui să ne uităm ușor în jos pe ecran – la un unghi de aproxiamtiv 15 sau 20 de grade și ar trebui să fie plasat (n.red – monitorul) la 50 sau 70 de centimetri de noi”, spune Asociația Americană de Optometrie.
Un alt sfat este și luarea în considerare a pauzelor de odihnă. La fiecare 20 de minute în fața calculatorului, 20 de secunde trebuie să privești ceva aflat la câțiva metri de tine (oftalmologii numesc asta regula 20-20-20). După două ore în fața ecranului, o pauză de 15 minute este recomandată, pentru ca ochii să se poată odihni. Evident, oameni care nu poartă ochelari pot să își cumpere monitoare cu anumite specificații care le protejează ochii. Ochelarii reduc efectul de orbire și cresc contrastul, astfel încât ochii nu trebuie să se forțeze ca atunci când se lucrează cu documente și notițe pe hârtie. Îmbătrânirea este și ea o problemă, deoarece ochii devin din ce în ce mai rigizi, iar forțarea lor în fața ecranului îi solicită mult prea mult.
Dacă stai prea mult la calculator și simți că ochii te dor… du-te la medic. Persoanele care suferă de modificări ale vederii nediagnosticate sunt mai expuse în a-și solicita prea mult ochii. Aveți grijă de ochii voștri, sunt foarte importanți!