22 feb. 2017 | 11:55

Grafenul ar putea fi soluția pentru procesoare mult mai rapide

ACTUALITATE
Grafenul ar putea fi soluția pentru procesoare mult mai rapide

Grafenul confirmă încă o dată că este un material minune, proprietățile sale fiind utile pentru îmbunătățirea performanței procesoarelor.

De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre procesoare și performanța acestora, trebuie să facem referire la tranzistori și la Legea lui Moore. Tranzistorii, însă, nu sunt singura componentă ce poate beneficia de îmbunătățiri.

O echipă de cercetători de la Stanford crede că a găsit o soluție pentru a spori performanțele procesoarelor, realizând structurile conectoare din cupru placat cu grafen, renunțând la designul bazat pe cupru simplu.

Problema firelor de cupru este că nu pot fi scalabile în același ritm cu scalarea tranzistorilor. Pe măsură ce firele se micșorează, densitatea curentului electric crește. Odată cu aceasta, crește și densitatea rezistenței, care se traduce mai departe printr-o creștere a căldurii, iar asta are un impact variabil în funcție de designul procesorului.

Pe măsură ce dimensiunile procesoarelor, ale nodurilor și ale circuitelor scad, apare și fenomenul electromigrației, care poate cauza chiar ruperea cablurilor din cauza deplasării atomilor de cupru. Grafenul poate preveni acest fenomen, sporind astfel performanța procesoarelor viitoare.

O descoperire importantă a studiului, prezentată de Ling Li, autorul principal al acestuia, este că grafenul poate fi integrat direct în straturile de cupru, la temperaturi de sub 400 de grade Celsius. Materialul previne electromigrația, deoarece curentul electric poate trece și prin grafen, nu doar prin firul de cupru, arată extremetech.com.

Firele compozite de acest fel au o rezistență de doar 50% față de firele clasice, astfel că, dacă o asemenea tehnologie devine populară, am putea vedea procesoare cu performanțe mult mai ridicate, dar care consumă mult mai puțină energie electrică. Va mai dura până ce astfel de soluții vor fi gata pentru piață, dar producătorii trebuie să le ia în calcul dacă vor să producă procesoare care să aducă ceva nou pe piață.