15 feb. 2017 | 10:06

Google a fost somat să dea jos peste un milion de site-uri

ACTUALITATE
Google a fost somat să dea jos peste un milion de site-uri

Google face eforturi susținute în ultimii ani pentru a ”curăța” internetul, iar ultimul raport de transparență vine cu detalii despre această muncă.

Cel mai recent raport de transparență al motorului de căutare oferă detalii despre numărul de cereri înregistrate pentru ștergerea anumitor site-uri din rezultatele de căutări. Aceștia au peste 1 milion de site-uri diferite ce au fost luate în vizor de terți care au solicitat ștergerea acestora din căutări.

Situația în ceea ce privește cererile de ștergere a link-urilor individuale este diferită față de cea a site-urilor, deoarece vorbim despre un număr mult mai mare. S-au înregistrat câteva miliarde de cereri pentru ștergerea de pagini individuale ale site-urilor, iar aceste numere sugerează că pirații au mai multe metode ca niciodată pentru a fura conținut digital.

Numerele sunt în creștere în comparație cu anul precedent, mai ales mulțumită deținătorilor de drepturi de autor, care folosesc algoritmi din ce în ce mai buni pentru a automatiza procesul de informare a Google cu privire la conținutul ce încalcă drepturi de autor.

Numerele sunt destul de mari, dar nu trebuie să ne surprindă foarte tare că Google are de-a face cu atât de multe cereri de ștergere a conținutului. Ce este ciudat, însă, este că multe site-uri precum cel al Casei Albe, sau al Departamentului de Justiție al SUA, înregistrează cereri de ștergere a conținutului în repetate rânduri. Guvernul SUA nu este singurul care are de-a face cu astfel de probleme, însă. Și alte site-uri precum cele ale NASA, Netflix, The New York Times sau BBC au de-a face cu astfel de cereri, relatează engadget.com.

Majoritatea unor erori de acest fel apar din cauza procesului automatizat de sesizare, dar există și cereri legitime de acest fel, venite chiar din partea unor guverne străine. Articolele și videoclipurile cu încărcătură politică sunt vizate de adversari.

Unul dintre site-urile ”agresate” în mod constant de cererile de ștergere a link-urilor este IMDB. În ultima vreme, site-ul a avut de-a face cu peste 1.000 de cereri de ștergere a conținutului de pe pagini diferite, dar Google nu s-a conformat cu aceste cereri.