27 feb. 2017 | 14:44

Genele de Neanderthal sunt încă prezente în ADN-ul uman

ȘTIINȚĂ
Genele de Neanderthal sunt încă prezente în ADN-ul uman

Cu toate că oamenii de Neanderthal au dispărut de zeci de mii de ani, o serie de trăsături provenite de la aceștia încă sunt active în ADN-ul uman.

Oamenii de Neanderthal au dispărut acum aproximativ 40.000 de ani, dar asta nu înseamnă că influența lor nu mai este prezentă. Ba din contră, având în vedere că genele lor continuă să îi afecteze pe oameni în moduri importante.

Un nu studiu, citate de slashgear.com, arată că rămășițe de ADN de Neanderthal, apărute în urma împerecherii dintre oameni cu Neanderthali, sunt încă active în 52 de varietăți de țesut uman, influențând exprimarea genetică. Astfel de influențe sunt cele care îi fac pe unii oameni mai înalți sau care le reduc altora șansele de a suferi de schizofrenie.

Această cercetare, la fel ca altele asemănătoare, a fost posibilă datorită secvențierii genomului de Neanderthal, un proces efectuat cu succes în 2008. Cel mai recent, cercetătorii de la University of Washington au folosit acel ADN, pe care l-au comparat cu ADN-ul prelevat de la peste 200 de voluntari din Statele Unite.

Astfel, aceștia au descoperit că există zeci de tipuri de țesut în care genele de Neanderthal sunt încă prezente și chiar active. În anumite cazuri, voluntarii au chiar copii umane și neanderthaliene ale acelorași gene. În 25% dintre aceste situații, genele moderne se comportă diferit decât varietățile preistorice.

În mod surprinzător, resturile de ADN de Neaanderthal au capacitatea de a influența, în unele cazuri, prezența genei ADAMTSL3 – care este un factor de risc pentru schizofrenie – astfel încât tendința de apariție a bolii este redusă semnificativ.

De asemenea, ADN-ul de Neanderthal are posibilitatea de a face un om mai înalt decât ar fi fost în mod normal. Există și o serie de zone ale corpului unde aceste gene nu mai au o influență la fel de sporită, acestea fiind creierul și testiculele, în mod special.