24 iun. 2017 | 09:00

Fuziunea nucleară este cu un pas mai aproape de realitate

ȘTIINȚĂ
Fuziunea nucleară este cu un pas mai aproape de realitate

Fuziunea nucleară este o formă de energie pe care încercăm să o stăpânim de mai bine de șase decenii, iar cercetătorii anunță un nou progres.

De peste 60 de ani, oamenii de știință încearcă să creeze un sistem prin care fuziunea nucleară să fie realizată în mod sustenabil. O asemenea sursă de energie ar fi aproape inepuizabilă și curată, fiind lesne de înțeles de ce este atât de dorită.

Un nou articol, publicat în Physical Review Letters, detaliază un mod în care pot fi rezolvate anumite probleme ale electronilor, care reprezentau un pericol major pentru reactoarele cu fuziune.

Reactoarele cu fuziune se bazează pe reacțiile care țin în viață stelele: atomii de hidrogen se ciocnesc la viteze atât de mari încât se contopesc și se transformă în heliu. Aceste ciocniri creează cantități imense de energie, reprezentând chiar acțiunea care are loc în nucleul Soarelui, în fiecare clipă.

Electronii liberi sunt electroni care capătă energie din câmpuri electrice foarte puternice. În cazul fuziunii nucleare, vitezele acestor electroni, dar și sarcina electrică imensă pot avea rezultate catastrofale. Echipa a descoperit că electronii pot fi încetiniți prin injectarea de ioni grei, precum cei de neon sau de argon, în interiroul reactorului. Electronii se ciocnesc de acești atomi neutri, astfel că pierd din energie și din viteză.

Poate că acest pas pare unul mic în încercările de a stăpâni fuziunea nucleară, dar fiecare dintre progresele pe care le facem în această direcție ne aduc mai aproape de producerea acestui tip de energie pe planetă.

Linnea Hesllow, coautor al studiului, spune că ”mulți cred că va marge, dar este mai ușor să ajungem pe Marte decât să realizăm fuziunea nucleară. Mai avem mult de lucru, dar sper că vom reuși”, relatează engadget.com.