Descoperirea mecanismului biologic al foamei va reduce obezitatea
Foamea este mai mult decât un sentiment, asta e clar. Câțiva cercetători au explicat modul în care neuronii care răspund obiceiurilor alimentare pot ajuta la combaterea epidemiei de obezitate.
În prezent, mai mult de o treime (36,5%) dintre adulții din Statele Unite sunt obezi și mult mai mult de atât sunt încadrați în categoria excesului de greutate. Ce e mai trist e că numărul copiilor obezi crește de la an la an. La nivel global, în 2016, peste 1,9 miliarde de adulți erau supraponderali, 650 de milioane dintre aceștia fiind obezi. Un nou studiu spune că ar putea avea soluția la acestă problemă prin „oprirea foamei”.
Cercetători de la Universitatea din Pennsylvania au explorat și explicat mecanismul biologic din spatele sentimentului de foame. Ei au descoperit că, în timp ce mirosul sau vederea hranei ar putea să oprească temporar neuronii legați de dorința de mâncare, acești neuroni rămân opriți dacă stomacul semnalează creierului că persoana a mâncat.
În cadrul studiului, echipa a dat șoarecilor o combinație de hormoni care sunt eliberați, în mod normal, în timpul digestiei. Introducerea acestor hormoni a calmat activitatea acestor neuroni ai foamei. Această constatare, crede echipa, ar putea duce la tratamente pentru cei care se luptă cu obezitatea.
Înțelegerea „științei foamei” este un pas major și esențial în combaterea obezității. Această cercetare va necesita mai multe experimente, dar există un potențial real pentru crearea de tratamente. Dacă am putea controla foamea, manipulând neuronii AgRP, din perspectivă clinică, este posibil ca, în viitor, astfel de tratamente să funcționeze chiar bine alături de diete și exerciții fizice.
În orice caz, Betley recunoaște că încă există câteva întrebări la care trebuie să se găsească răspunsuri. Cert este că putem dezvolta mai multe modalități de a mânca, pentru a slăbi sau a ne menține greutatea și sănătatea. Ceea ce pare să devină problema omului modern.