26 mart. 2017 | 11:45

Fizica cuantică sugerează că Universul nu ar avea un început

ȘTIINȚĂ
Fizica cuantică sugerează că Universul nu ar avea un început

Universul ar putea să fi existat dintotdeauna, sau cel puțin asta sugerează un nou model bazat pe corecții cuantice.

Modelul aplică o serie de corecții cuantice, acestea complementând teoria relativității generale, a lui Einstein. Modelul oferă răspunsuri și în ceea ce privește materia întunecată și energia întunecată, rezolvând mai multe probleme în același timp.

Teoria clasică a Big Bang-ului ne spune că Universul ar fi luat naștere acum 13,8 miliarde de ani, dintr-un punct infinit de dens, singularitatea. Problema este că ”legile fizice nu se mai aplică într-un asemenea caz”, spune Ahmed Farag Ali de la Benha University, citat de phys.org.

Fizicienii spun că aceste corecții cuantice nu sunt aplicate ad hoc, în încercarea de a elimina singularitatea Big Bang. Munca lor este bazată pe ideile lui David Bohm. Acesta a explorat în anii 1950 ideea de înlocuire a geodeziei clasice cu traiectorii cuantice.

În termeni cosmologici, fizicienii spun că aceste corecții cuantice pot fi vizualizate ca o constantă cosmologică (eliminând nevoia de energie întunecat), dar și ca radiație. În aceste două moduri, universul rămâne la o dimensiune finită, având astfel și o vârstă infinită.

În termeni fizici, modelul descrie Universul ca fiind umplut cu un fluid cuantic. Cercetătorii spun că acest fluid ar putea fi compus din gravitoni, niște particule ipotetice, fără masă, care mediază forța gravitațională. În ideea în care există, gravitonii joacă un rol important într-o teorie a gravitației cuantice.

Cercetătorii sunt motivați de potențialul modelului de a rezolva problema singularității dinainte de Big Bang, dar și de a oferi răspunsuri vizavi de energia întunecată și de materia întunecată. Aceștia au de gând să analizeze mult mai în detaliu modelul, acesta urmând să fie refăcut, alături de noi detalii.