„Formele” modificate în Photoshop vor fi interzise prin lege

În curând, nu vor mai exista online sau în reviste fotografii cu domnișoare ale căror proporții au fost modificate în Photoshop, datorită unei noi legi.

Deja de câțiva ani, au intrat în lumina reflectoarelor fotografiile de pe coperțile revistelor care deformează imaginea femeii normale, asociind noțiunea actuală de frumusețe unor standarde nerealiste. Cele mai multe dintre ele nici măcar nu ilustrează persoane reale, ci entități care suferă transformări mai mult sau mai puțin radicale în Photoshop. În contextul în care multe domnișoare tinere ajung să sufere de despresie, bulimie și alte afecțiuni psihologice din cauza acestui trend, de ceva timp s-au pus bazele unui proiect legislativ pentru remedierea situației. Primele rezultate încep deja să se observe.

Getty Images, agenție foto specializată atât în conținut editorial, cât și în fotografii stock, a publicat un comunicat prin care a anunțat că nu va mai găzdui imagini cu modele ale căror forme corporale au fost alterate digital pentru a fi mai mici sau mai mari. Această decizie a fost făcută publică cu doar câteva zile înainte ca în Franța să intre în vigoare o lege ce obligă toate publicațiile care folosesc imagini cu modele modificate în Photoshop să le eticheteze ca atare.

Site-urile, revistele și orice alte publicații care nu vor evidenția faptul că au folosit o imagine modificată printr-un program de editare foto vor plăti o amendă minimă de 37.500 euro.

De asemenea, pentru binele modelelor și al persoanelor care le privesc, tot în Franța, noua lege care va intra în vigoare de la întâi octombrie va obliga modele care urmează să apară într-o sesiune foto să prezinte o hârtie de la medic. În respectivul document, trebuie să se menționeze clar că nu sunt periculos de slabe pentru sănătate lor. Rămâne să vedem cât timp va dura până vom vedea pachete similare de legislație adoptate în alte țări importante din lume.