Facebook explică de ce au fost blocați români în timpul protestelor

Facebook explică de ce au fost blocați români în timpul protestelor

Facebook a blocat un număr considerabil de conturi pe 26 noiembrie, aceeași zi în care în București și România au fost proteste. Acum răspunde (parțial) pentru acel caz.

Zeci de oameni s-au plâns în seara de 26 noiembrie că Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a publica după ce au distribuit materiale despre proteste. Cei blocați de Facebook au spus că explicațiile care le-au fost oferite automat de rețeaua socială sunt din seriile: „suspecte de spam”, „încalcă standardele comunității” sau „folosesc incorect” instrumentele Facebook. Compania a răspuns acum oficial pentru acel moment.

„Un număr de pagini a fost blocat temporar din cauza unei erori în sistemele noastre automate. De îndată ce acest lucru a fost adus în atenția noastră, am dezactivat aceste blocări. Le cerem scuze pentru orice neplăcere cauzată de faptul că aceste pagini au fost indisponibile pentru câteva ore”, au declarat reprezentanți Facebook. Totuși, nu vorbește despre cum conturi individuale au fost blocate și, foarte probabil, alt răspuns nu mai primim.

Fenomenul a început să apară tot mai des în România, în special după dezvăluirile despre propaganda rusă făcută pe Facebook. Astfel, cei pățiți încep să creadă că cineva are o problemă cu contentul și părerile lor. Unii dau vina pe PSD, iar alții pe ruși. Cert e că, momentan, sunt doar speculații, pentru că nu există ceva concret care să le confirme temerile, mai ales că tabăra asta nu este singura targetată.

Facebook face aceste trieri automat, pe bază de reports mecanismul de blocare în acest articol primite din diverse surse. Unele pot fi raportări pe cuvinte cheie injurioase, altele pe jigniri sau pe spam. Pe spam e cel mai ușor să fie dezactivate, momentan, conturi. Poți vedea tot ce se întâmplă, dar nu poți publica. Totuși, Facebook continuă să se ascundă în spatele algoritmilor și să nu ofere un răspuns clar sau mai complex. Poți citi mai multe despre .

Citește și: