O nouă teorie ar putea explica evoluția vieții pe Pământ
Un răspuns final e greu de găsit, dar o nouă teorie promițătoare ar putea explica de unde a apărut viața pe Pământ.
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Colorado în colaborare cu Colegiul Universitar din Londra a stabilit o nouă teorie a evoluției moleculare. Mai exact, acesta permite ca procesul să fie analizat folosind idei din domeniul mecanicii statistice și oferă o nouă perspectivă asupra evoluției proteinelor.
Abordarea se bazează pe înțelegerea proteinelor ca sisteme integrate, a spus Richard Goldstein, coautor al studiului. Adesea ignorăm interacțiunile dintre diferite părți ale unei proteine, dar știm că modificările într-o parte a proteinei afectează schimbările ulterioare în alte părți. Se pare că acest lucru este foarte important pentru a înțelege de ce aceste molecule evoluează așa cum o fac.
Factori ca structura, funcția și stabilitatea proteinelor determină dacă mutațiile din molecule devin fixe sau sunt eliminate. Acest studiu a stabilit că este posibil să se prevadă cât de des se va produce evoluția pe baza unor proprietăți biochimice. Teoria constă în cunoscutele efecte ale geneticii populației, ca puterea de selecție și dimensiunea efectivă a acesteia. Rezultatele proiectului de cercetare ar putea rezolva problemele existente de ani cu care se confrunta oamenii de știință care cauta răspunsuri la evoluția moleculară.
Modelele standard folosite pentru a explora relațiile dintre diferitele specii au provocat de mult probleme atunci când vine vorba de reconstruirea evenimentelor evolutive majore. Modelele de convergență moleculară arată că variază de-a lungul timpului, sugerând că există fluctuații în zonele unei proteine. Acest lucru întărește ideea că aminoacizii se vor adapta la cerințele restului de proteine. Cu toate acestea, prin concepte din statistică, s-a stabilit că încorporarea aminoacizilor a jucat un rol-cheie în divergența evolutivă. Ca urmare, s-a găsit că entropia secvenței de pliere echilibrează puterea selecției în evoluția proteinei.