Energia solară devine populară în defavoarea combustibilor fosili
Până în 2050, energia solară va deveni principala sursă de curent electric în întreaga lume, iar trendul de popularizare este vizibil chiar și acum.
Conform unui raport publicat de Carbon Tracker Initiative și de Imperial College London, rigiditatea industriei combustibilor ar putea duce la o terminare a rezervelor de petrol și de cărbune mult mai repede decât se estima inițial. Cu toate acestea, există deja politici puternice cu privire la încurajarea energiei solare, arată iflscience.com.
„Mașinile electrice și panourile solare sunt jocuri schimbătoare pe care industria de combustibil fosil le subestimează în mod constant. Inovația suplimentară ar putea face scenariile noastre să pară conservatoare în cinci ani, caz în care cererea interpretată greșit de către companii se va amplifica”, spune Luke Sussams, cercetător la Carbon Tracker.
Până în 2030, cercetătorii estimează că una din 5 mașini va avea motor electric, iar răspândirea panourilor solare va opri ascensiunea industriilor cărbunelui și petrolului, în doar câțiva ani.
Datele lor mai arată că energia solară va constitui 23% din energia produsă la nivel mondial, până în 2040. urmând să ajungă la 29% până în 2050. Acest lucru va scoate din start cărbunele din joc, gazele naturale urmând să ajungă la doar 1% din cota de piață.
Problema este că, în ciuda tuturor predicțiilor, s-ar putea ca până în 2020, rezervele de petrol și cărbune să atingă un minim periculos. ExxonMobil, însă, are tendința de a contrazice astfel de studii. Conform cercetărilor acestora, până în 2040, toate tipurile de energie regenerabilă vor oferi doar 11% din totalul energiei produse la nivel mondial. Conform aceluiași raport, cererea pentru cărbune va scădea la jumătate în 2050, față de 2012, iar cererea pentru petrol va stagna între 2020 și 2030, urmând să scadă rapid apoi.