Elon Musk, îngrijorat că populația planetei va scădea considerabil

Elon Musk, îngrijorat că populația planetei va scădea considerabil

Deși tehnologia are scopul de a face lumea un tărâm mai bun, magnatul tech Elon Musk își prezintă îngrijorările cu privire la scăderea populației de pe glob.

Starea actuală a lumii l-a pus pe gânduri pe magnatul tech, care și-a expus părerile cu privire la un articol publicat în New Scientist, care expunea o imagine a Pământului din anul 2076, vorbind despre colapsul populației. „Populația planetei accelerează spre colaps, dar puțini observă și prea puțini sunt preocupați de acest lucru”, afirmă acesta într-o postare pe Twitter.

Articolul din New Scientist susține că populația este momentan în creștere, dar în unele țări, rata fertilității scade sub un nivel la care populația poate să mai crească în număr. După ce un colaps demografic, nicio țară nu și-a revenit, iar fertilitatea nu poate fi recuperată. Mulți experți susțin că scăderea bruscă a numărului populației va fi în plină desfășurare până în anul 2076. Autorul articolului, Fred Pearce, aduce în discuție cazul Japoniei, unde rata fertilității în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 ani este foarte scăzută, cu 1,4 copii pe cap de femeie. Rata general acceptată pentru societățile dezvoltate este de 2 copii născuți de o femeie.

Japonia are a doua cea mai mică rată a natalității din lume, de 7,31 la 1000 de oameni. Monaco se află în fruntea listei, cu 6,94 la 1000 de oameni, Germania pe locul patru cu 8,3 și Singapore pe locul cinci cu 8,5, scrie cnet.com.

Una dintre probleme este că odată cu îmbătrânirea populației,productivitatea scade, inovațiile sunt din ce în ce mai puține, iar riscul recesiunii este tot mai mare. Același studiu sugerează că, în acest context, riscul iscării unui război este mult mai mic.

Dar putem să observăm problema și dintr-un alt punct de vedere. Mai puține persoane înseamnă o presiune mai mică asupra ecosistemului.

În timp ce acest studiu și Elon Musk susțin posibilitatea colapsului demografic până în anul 2076, Stephen Hawking insista asupra faptului că acțiunile noastre distrug Pământul într-o asemenea măsură că vom fi nevoiți să părăsim planeta în următorii 100 de ani.