Elevii români vor crea un satelit în cadrul concursului național CanSat 2017

Elevii români vor crea un satelit în cadrul concursului național CanSat 2017

Șapte echipe de elevi de la mai multe licee și palate ale copiilor din România se vor întrece în realizarea unui satelit în cadrul etapei finale a concursului național CanSat 2017, care se va desfășura în perioada 19-23 aprilie. 

Concursul CanSat îi motivează pe elevi să construiască un satelit pe care să îl integreze în volumul și forma unei doze de răcoritoare, de 0.33 de litri.  Provocarea majoră pe care o întâmpină elevii este să includă într-un obiect de dimensiuni atât de mici toate componentele și sistemele unui satelit (de la sistemul de alimentare cu electricitate la sistemul de comunicare), potrivit agerpres.ro.

Satelitul va trebui să ducă la îndeplinire o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță, după ce a fost lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui elicopter, iar înainte de lansare, CanSat-ul construit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică prin care membrii juriului vor determina dacă aceasta întrunește condițiile impuse (dimensiune, greutate, comunicați radio și parașută).

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2017, organizată de Agenția Spațială Europeană.

Pentru etapa finală a competiției, ESERO România, în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA), a selectat șapte echipe de la șapte colegii și licee din țară care se vor întrece la Palatul Copiilor din Drobeta Turnu-Severin, filiala Orșova. Printre acestea se numără: ”late Night Engineers”, de la Liceul Internațional de Informatică, din București; ”Datavan”, de la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși”; ”Tomis III”, de la C.N. ”Mircea cel Bătrân”; ”RO-OZ”, de la C. N. de Informatică Piatra Neamț; ”IVSA”, de la C.N. ”Ienăchiță Văcărescu” și ”Spartans CanSat”, de la C. N. ”Constantin Carabella”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI