31 iul. 2017 | 16:34

Când va avea parte Pământul de ultima eclipsă totală de soare

ȘTIINȚĂ
Când va avea parte Pământul de ultima eclipsă totală de soare

În viitorul ceva mai îndepărtat, Pământul va experimenta o ultimă eclipsă totală de soare, pe fondul unui fenomen astronomic pe care nu-l putem împiedica.

Următoarea eclipsă totală de soare are loc pe 21 august 2017 și va traversa Statele Unite, însă cu toate că majoritatea ne îndreptăm atenția către Soare, Luna este cea pe care ar trebui să o avem, mai degrabă, în vedere când vine vorba de astfel de fenomene astronomice.

”O eclipsă totală este un dans în trei: Luna, Soarele și Pământul”, spune Richard Vondrak, cercetător la NASA Goddard Space Flight Center din Maryland. Eclipsele totale apar deoarece luna și soarele ajung să aibă aceleași dimensiuni aparente pe cer: soarele este de aproximativ 400 de ori mai lat decât luna, dar satelitul se află de 400 de ori mai aproape de planeta noastră.

Cu toate acestea, Luna se îndepărtează de Pământ cu o viteză de 4 centimetri pe an, conform NASA. Din această cauză, eclipsele totale de soare nu vor mai exista în viitorul îndepărtat, deoarece dimensiunile aparente ale celor două corpuri nu vor mai coincide, Luna nemaifiind capabilă să acopere în întregime discul solar, arată space.com.

Conform lui Vondrak, ultima eclipsă totală de soare care va putea fi văzută de pe planetă va avea loc peste 600 de milioane de ani. Momentan, eclipsele sunt destul de des întâlnite, având o frecvență de aproximativ 18 luni. Cu toate acestea, este destul de rară ocazia în care poți vedea eclipsa de acasă sau chiar din țara în care te afli, din cauză că aceasta are o lățime foarte mică pe sol.

Conform oficialilor NASA, dacă te afli la locul potrivit atunci când are loc o eclipsă, poți să te consideri norocos, deoarece aceeași zonă va mai avea parte de o eclipsă totală doar după 375 de ani.