După ce criterii sunt alese culorile pașapoartelor și de ce nu avem acte roz cu picățele
Cei care călătoresc mult e imposibil să nu se fi întrebat de ce majoritatea pașapoartelor arată aproape la fel sau de ce vin într-un set de culori „standard”. S-ar părea că există o explicație pentru asta.
Pașaportul meu – pe care nu-l folosesc pe cât de des mi-ar plăcea – este vișiniu, are o textură specială și arată similar cu pașapoartele unor persoane din alte țări.
Uneori, mi-a fost dat să văd, la cozile pentru îmbarcare, persoane cu pașapoarte bleumarin sau negre, dar și verzi. Nu am văzut vreodată, în schimb, persoane cu pașapoarte în culori pastelate, cu picățele, bulinuțe sau cu elemente fluorescente.
De ce? Până acum, nu știam nici eu exact, dar se pare că există câteva motive. Potrivit Travel and Leisure, nu există vreo regulă oficială care să stabilească drept obligatorie folosirea nuanțelor de roșu, albastru sau verde pentru pașapoarte
De exemplu, dacă România ar renunța la vișiniu și ar face pașapoartele în culorile tricolorului, celelalte state nu ar avea o problemă cu asta. Dar, cu toate că nu există legi, există o rațiune în spatele alegerii făcute de țări: nuanțele existente fac documentele să arate mai „serioase” și reușesc să ascundă mizeria, dar și alte imperfecțiuni cauzate de uzură.
Un pașaport alb s-ar face albăstrui în numai câteva ore de ținut în buzunarul din spate. În plus, potrivit aceleiași surse, „geopolitica și religia joacă un rol serios în alegerea unei culori pentru pașapoarte. Țările musulmane, de exemplu, preferă pașapoarte verzi, deoarece culoarea este strâns legată de religie. Statele din Caraibe, de exemplu, au pașapoarte bleumarin”.
În caz că erați curioși, aici găsiți criteriile pe care trebuie să le respecte un pașaport românesc. Și, ca fapt divers, România folosește oficial cinci culori pentru diferite tipuri de pașapoarte: vișiniu (cel electronic simplu), negru (diplomatic), bleumarin (de serviciu), vișiniu cu model (pentru persoane fără cetățenie), albastru (pentru refugiații recunoscuți) și gri (document de călătorie pentru protecție subsidiară).