Drumurile de plastic ne-ar putea salva planeta
Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în prezent o reprezintă deșeurile din plastic, dar reutilizarea inteligentă a acestora ne-ar putea ajuta.
Plasticul nu este unul dintre cei mai biodegradabili compuși, având nevoie chiar și de câteva sute de ani pentru a se descompune, astfel că e foarte recomandat să nu aruncăm sticle, pungi și alte deșeuri pe oriunde ni se pare mai comod. Asta rezolvă doar o parte din problemă; deșeurile din plastic sunt produse în cantități imense, iar reciclarea nu ține pasul.
Un startup scoțian, MacRebur, are de gând să dea o nouă utilitate plasticului care ajunge în gropile de gunoi. Acesta ar putea sta, literalmente, la baza drumurilor pe care circulăm.
Toby McCartney explică în acest videoclip cum este transformat plasticul astfel încât să fie folosit pentru asfaltarea drumurilor. O asemenea soluție împușcă doi iepuri deodată, rezolvând atât problema deșeurilor, cât și a drumurilor proaste.
Metoda implică transformarea deșeurilor de plastic în granule care pot fi folosite pentru asfaltare. Pentru a testa metoda de asfaltare, McCartney și-a asfaltat propriul drum din curte cu un asemenea amestec.
În general, asfaltul de pe drumuri reprezintă un amestec de pietriș, calcar și nisip, în proporție de aproximativ 90%, în timp ce restul este reprezentat de bitum, care ”leagă” toate aceste ingrediente, scrie bbc.com.
Plasticul folosit pentru asfalt reușește să înlocuiască cea mai mare parte din bitumul necesar pentru crearea produsului finit. Granulele pot fi create din mai orice fel de plastic, fie că vorbim despre deșeuri casnice sau comerciale.
La o fabrică de asfalt, sacii cu granule de plastic sunt amestecați cu ingrediente, la care se adaugă doar puțin bitum, iar apoi asfaltul este gata de turnat. Districtul Cumbria din Scoția este primul unde se asfaltează drumurile astfel, dar există șanse ca startup-ul să devină mai popular.