29 iun. 2017 | 15:22

Drona-defibrilator este mai rapidă ca o ambulanță și îți poate salva viața

ACTUALITATE
Drona-defibrilator este mai rapidă ca o ambulanță și îți poate salva viața

Dronele sunt îngeri păzitori moderni care nu doar că sunt utile pentru livrarea cumpărăturilor, dar ultima achiziție, drona-defibrilator, îți poate salva viața.

Doar o persoană din 10 poate supraviețui unui infarct, în afara unui spital. În momentul în care ți se oprește inima, primul ajutor este necesar și îți poate salva viața, dar un șoc generat de un defibrilator ți-ar putea crește semnificativ șansele de a-ți reveni. Defibrilatoarele conțin instrucțiuni scrise care poate îndruma pe oricine să efectueze procedeul cu succes. În unele țări, aceste mecanisme sunt disponibile în locurile publice.

Cercetătorii de la Institutul suedez Karolinska au atașat un defibrilator de o dronă și au trimis-o spre mai multe locații, la distanțe de 10 kilometri, pentru a testa rapiditatea cu care se mișcă. Cu peste 18 zboruri, durata medie a drumului realizat de aceasta spre locația în care era nevoie urgentă de ajutor a durat aproximativ 5 minute și 21 de secunde. Această dronă s-ar dovedi a fi extrem de utilă, mai ales pentru că drumul parcurs de o ambulanță durează aproape 22 de minute, scrie newscientist.com.

Echipa lucrează momentan cu serviciile de ambulanță pentru a pregăti folosirea noului dispozitiv și în situații reale și pentru a testa eficiența ei, dar și dacă numărul de decese survenite în urma stopului cardiac vor scădea.

Cercetătorii au testat dronele și în alte circumstanțe, spre exemplu pentru a căuta persoanele care se îneacă sau în cadrul misiunilor de căutare și urmărire. În viitor, dornele ar putea avea o suită de aplicații, în special în domeniul medical, unde ajutorul lor în cadrul urgențelor medicale ar fi un sprijin cu un impact semnificativ. Pe lângă această utilitate clară, specialiștii analizează posibilitatea de a se folosi de drone pentru a transporta sângele și organele pentru transplant.