Despre eugenie sau ”curățarea speciei umane”
În societatea umană au existat mereu niște dezbateri pe care istoria le evită din pricina faptului că subiectul este unul sensibil – eugenia sau, direct spus, curățarea speciei umane și păstrarea exemplarelor sănătoase. Sunteți de acord cu acest lucru?
[related]
Mi-ați spune că nu, dar ce propuneți să se întâmple cu schizofrenicii, cu bolnavii psihici de nenumărate feluri, cu bolnavii de HIV sau alte boli incurabile și eventual transmisibile? Ar fi bine să fie … instituționalizați, izolați, sterilizați, eutanasiați? Dar cu criminali în serie, cu violatori, cu pedofilii? Sunt niște corzi foarte sensibile ale societății, iar răspunsurile cu iz stiințific sau politic pe care omenirea le-a oferit de-a lungul timpului au fost contradictorii.
Cum ne raportăm azi la termenul de Eugenie și în ce constă el?! Dictionarul ne oferă explicațiile următoare: 1.teorie și disciplină care studiază și preconizează ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită de rasiști și fasciști; 2. pseudoștiință burgheză care, sub pretextul că studiază ameliorarea rasei omenești, propagă cele mai reacționare idei despre inegalitatea biologică și intelectuală a oamenilor și a raselor umane și încearcă să fundamenteze din punct de vedere biologic existența claselor sociale, pentru a justifica dominația unora asupra altora și a menține exploatarea.
Într-un episod al unui serial foarte urmărit, Black Mirror, se ridică chiar această problemă. Acolo un soldat din viitor trebuie să lupte împotriva unor mutanți/ zombie. În episod se fac multe referiri la sănătate și puritate, dar când dispozitivul din creierul soldatului este bruiat el își dă seama că acei zombie sunt de fapt oameni, care din varii motive nu corespund criteriilor de selecție natură impuse de autorități. Acești oameni au un ADN defect care ar putea cauza diverse boli și afecțiuni. Sunt oameni care nu au nimic în prezent, dar ar putea dezvolta boli și afecțiuni care stânesc discuții.
Putem alege să împingem această poveste undeva în universal artistic, dar cred că ne apropiem de momentul în care ne vom întreba ce să facem cu cei mai predispuși la cancer, boli psihice, Alzheimer sau alte afecțiuni. Astăzi deja există aparatură de screening care îți poate oferi un profil al afecțiunilor încă din momentul în care te naști.
Discuția despre Eugenie și toate procesele conexe ei a căzut într-un con de umbră după masacrele din timpul Holocaustului. Acest fenoment cumplit, dar și programele de sterilizări forțate, eutanasii și experimente medicale din Germania anilor ’30 au făcut ca savanții să se distanțeze definitiv de știința eugeniei. Dar lucrurile nu au fost private cu reticență la început de comunitatea mondială. Dimpotrivă! „Legea pentru prevenirea urmașilor bolnavi ereditari” din 1933 care deschidea această legislație criminal, părea o normalitate. Sub incidența legii din 1933, intrau persoanele suferind de: debilitate mintală, schizofrenie, tulburare bipolară, epilepsie ereditară, boala Huntington, orbire ereditară, surzenie ereditară, orice formă de deformitate ereditară severă. Sub incidența ei intrau și homosexualii sau cei care sufereau de alcoolism. Această acțiune a avut ca rezultat efectuarea a circa 400.000 de sterilizări între 1933 și 1945, toți cetățeni și etnici germani.
La aceste atrocități, toată lumea în cor condamnă Germania Nazistă și pe Hitler. Atenție însă că aceasta nu fusese însă creată sau pusă în practică pentru prima oară în Germania lui Hitler. Administrația nazistă s-a inspirat, de fapt, din programele instituite mai întâi în America, unde teoriile eugeniei au avut foarte mare succes. În Statele Unite, eugenia este strâns legată de credința în superioritatea albilor și în special a popoarelor anglo-saxone, nordice și germane, și de poziția dominantă deținută în societate de grupul WASP (white anglo-saxon protestants). În practică, ea a însemnat susținerea unor legi stricte împotriva imigrării și legi împotriva căsătoriilor mixte (rămase în vigoare, în unele state, până în 1967!) și susținerea programelor de sterilizare a săracilor, invalizilor și a celor considerați „imorali”.
Cu mult înainte de Hitler și Holocaustul său, în statul Connecticut se introduce, în 1896, o lege a căsătoriei prin care cetățenilor le era interzis să se căsătorească cu persoane suferind de epilepsie sau retard mintal. Un an mai târziu, în statul Michigan a fost propusă o lege privind sterilizarea obligatorie a acestor persoane (ea nu a trecut însă de camera legislativă). Primul stat în care este adoptată o astfel de lege a fost Indiana, în 1907, urmat de Washington și California, în 1909. Apoi, în 1927, în urma soluționării cazului Buck v. Bell, de către Curtea Supremă, s-a creat un precedent privind sterilizarea persoanelor cu boli mintale. Statul California, cel mai liberal de azi unde se fumează legal marijuana și au loc căsătorii ale persoanelor de același sex, a fost cel mai activ în mișcarea eugenică: între 1909 și anii ’60 aici s-au realizat circa 20.000 de sterilizări. Multe din sterilizări s-au aplicat la femei pentru … a controla numărul copiilor!
Despre metodele de contracepție înainte de perioada modernă se cuvine să vorbim pe larg și de aceea nu voi insista. Voi mai spune practicele de eugenie sunt destul de vechi, cu mult înainte de apariția termenului în secolul XIX. În Antichitate și Evul Mediu bolnavii incurabili sunt la marginea societății, fie izolați la propriu cu sunt leproșii amintiți chiar în Biblie, fie sunt priviți ca niște curiozități/ monstuozități: nebunii sunt clovni pe lângă împărați, regi, duci, cei cu handicap fizic vizibil sunt ascunși – cocoșatul de la Notre Dame din Paris e clopotar surd ascuns în turlele bisericii. Unii copiii cu handicap ajungeau să fie omorâți sau abandonați la naștere, tocmai pentru că societatea considera că familia respectivă este blestemată sau pedepsită de divinitate pentru păcate ascunse.
[related]
Astăzi eugenia, pare o practică uitată, condamnată și care nu mai are impact asupra noastră. Cu siguranță lucrurile nu stau așa, mai cu seamă că oricare dintre noi am reacționat când am vorbit de ce anume ar trebui să facem cu persoanele care au probleme. Eugenia îmbracă o altă formă și se concentrează pe controale parentale, analizele fetuşilor, consiliere genetică, controlul sarcinilor, fertilizare in vitro şi inginerie genetică. Ce ar trebui să avem în vedere este limita, care în cele din urmă ține de fiecare în parte…