Designul original al iPhone-ului sau cum era să „strice” Steve Jobs faima gigantului Apple

Designul original al iPhone-ului sau cum era să „strice” Steve Jobs faima gigantului Apple

De obicei, ne gândim cu admirație la unele dintre cele mai strălucite minți ale lumii și lăudăm capacitatea lor de a propune idei inovatoare, dar istoria originii iPhone-ului ne arată că până și legendarul Steve Jobs era destul de aproape să „strice” cel mai important produs al companiei.

Cu toții ne-am întrebat la un moment dat cum au venit mințile strălucite cu idei inovatoare care au puterea de a schimba major lumea socială și privim cu admirație unii dintre cei mai mari inventatori ai lumii. De cele mai multe ori nu ne gândim că și aceștia au parte de dificultăți în procesul lor de creație.

Se pare că speranța inițială a lui Jobs era să producă un iPhone care semăna izbitor de mult, ca formă și funcții, cu ruda sa, iPod-ul. De fapt, acesta voia ca oamenii să cumpere telefonul doar pentru ca apoi să achiziționeze un iPod. Atitudinea sa era  să dea naștere unui dispozitiv care să ofere o experiență limitată și nesatisfăcătoare, astfel încât să îi determine pe cumpărători să-și cumpere o versiune mai bună, adică iPod-ul, scrie Ars Technica.

Deși aceasta era strategia sa inițială, compania a decis să nu „distrugă” faima iPod-ului, pentru că era foarte bine văzut pe piață. Iar în mod ironic, iPod-ul va fi cel care va fi integrat într-o nouă formă în viitorul telefon. Dar înainte de această desfășurare a evenimentelor, Steve Jobs voia din răsputeri să folosească clickwheel-ul ca unealtă de navigare pentru primul telefon Apple, considerând că aceasta era superioară altor tipuri de design, precum implementarea unui touchscreen.

Motivul pentru care compania a renunțat la această idee îndrăzneață este pentru că clickwheel-ul s-a dovedit a fi o unealtă inadecvată pentru multe dintre funcțiile pe care un telefon trebuia să le realizeze.

În final, Jobs a cedat și a acceptat designul touchscreen care avea să definească smartphone-urile în anii ce urmau, inclusiv pe cel al iPhone 8 despre care zvonurile susțin că va avea un ecran mai mare decât cel al modelelor anterioare.

Citește și: