Aceste 60 de planete ar putea găzdui viață extraterestră
Un grup de astronomi americani a descoperit 60 de planete noi, dintre care unele par să fie încălzite, oferind un mediu propice pentru găzduirea viețuitoarelor.
Lucrurile sunt destul de clare în sistemul nostru solar, dar se fac în mod constant noi descoperiri importante în apropierea planetei noastre. De curând, un grup de astronomi a confirmat identificarea unui număr de 60 de planete noi, dintre care una ar putea încălzită și, implicit, ar putea găzdui diverse forme de viață. În cadrul comunicatului publicat de Independent mai sunt confirmate alte 54 de potențiale planete descoperite de un grup internațional de cercetători, ducând totalul până la 114.
Anunțul este mai important decât altele din ultima perioadă deoarece astronomii implicații în acest efort științific au confirmat că unele dintre ele ar putea suporta găzduirea vieții în mod natural. Cea mai interesantă dintre planete a fost clasifică ca un Super-Pământ și e formată dintr-o suprafață aparent muntoasă. Aceasta a fost localizată la patru sisteme solare distanță de al nostru și poartă numele Gliese 411-b.
Descoperirile publicate zilele trecute confirmă că majoritatea stelelor ce se află în apropierea Soarelui nostru au planete ce gravitează în jurul lor. Pe acest principiu, nu este deloc exclus să ofere condiții de trai similare cu ale planetei noastre, un mediu propice pentru posibili extratereștri.
Pentru lucrarea publicată în The Astrophysical Journal, cercetătorii au muncit aproximativ 20 de ani și au făcut 61.000 de investigații separate, analizând 1600 de stele, folosind telescopul Keck-I, situat în Hawaii. Inițial, proiectul a fost intitulat Lick-Carnegie Exoplanet Survey. Din prima echipă responsabilă de această analiză elaborată au făcut parte astronomii Steve Vogt și Geofrey Macy din cadrul Universității California și Paul Butler de la Institutul de Știință Carnegie din Washington.
,,Este fascinant să te gândești atunci când te uiți la stele că toate par să aibă planete ce orbitează în jurul lor.” Doctorul Tuomi, singurul European implicat în mod direct în analiza datelor obținute a fost foarte încântat de rezultate. ,,Nici măcar în urmă cu cinci ani, astronomii nu erau convinși de așa ceva.”