Degustarea vinului ar putea fi cel mai solicitant antrenament pentru creierul tău

Degustarea vinului ar putea fi cel mai solicitant antrenament pentru creierul tău

Degustarea vinului ar putea fi cel mai bun antrenament pentru creierul tău, implicând mai multe părți ale materiei cenușii decât orice altă activitate pe care ai putea-o întreprinde. 

Neurologul Dr. Gordon Shepherd, de la Universitatea Yale, susțin că mirosul și gustul vinului ar putea fi o activitate care să-ți necesite mai mult efort cerebral decât atunci când asculți muzică sau rezolvi probleme dificile de matematică, conform Independent.

Ceea ce acesta menționează în cartea sa, Neurology: How the Brain Creates The Taste of Wine, este că atunci când deguști un vin, acest fapt implică un amalgam de procese neuronale. Spre deosebire de rezolvarea unei probleme de matematică care se folosește cel mai mult de zona din creier care implică judecata, aprecierea vinului implică multiple sisteme senzoriale, precum recunoaștere, memorie, judecată, emoție și plăcere.

Shepherd a petrecut ani de zile analizând modul în care sistemul cerebral procesează gustul, iar cercetarea sa ne arată că gustul este mult mai subiectiv decât se credea anterior. Din acest motiv, studiile ar trebui să se centreze mai mult asupra băutorului, decât asupra vinului, pentru că fiecare persoană se folosește de propriul cadru de referință pentru a procesa gustul băuturii, iar acesta este strâns legat de emoțiile, amintirile și persoanele cu care asociem băutura respectivă.

Cercetătorul amintește și de alți factori care sunt implicați în determinarea gustului unei băuturi, precum compoziția salivei, vârsta persoanei și sexul ei. Toate aceste idei ne conduc în punctul de a susține că gustul pe care îl simți când bei vin nu îi aparține băuturii, ci gustul este creat de fiecare băutor în parte.

De asemenea, specialistul ne avertizează să evităm consumul excesiv, întrucât, în acest caz, vinul va avea efectul opus, cauzând mahmureala.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: