De ce WannaCry nu a putut fi înlăturat de Microsoft
WannaCry reprezintă în continuare o amenințare serioasă pentru calculatoarele din întreaga lume, chiar dacă soluții au apărut.
Ransomware-ul WannaCry a apărut în cursul zilei de vineri și a infectat aproximativ 200.000 de calculatoare după ce s-a împrăștiat extrem de rapid pe șase continente, ajungând în peste 150 de țări.
Amploarea acestui atac este nemaiîntâlnită, astfel că Microsoft a luat decizia de a oferi update-uri de securitate pentru sistemele sale de operare, chiar dacă acestea nu mai beneficiau de suport oficial. Spre exemplu, suportul pentru Windows XP s-a încheiat în urmă cu trei ani, dar amenințarea WannaCry a dus la apariția unei noi soluții de securitate.
WannaCry: Soluțiile oferite de Microsoft împotriva ransomware-ului
Pentru că WannaCry a atras atenția Microsoft în mod deosebit, aceștia au pus la dispoziția utilizatorilor o serie de actualizări importante care previn răspândirea acestui ransomware. Astfel, accesând acest link poți beneficia de update-uri de securitate pentru mai toate sistemele de operare ale Microsoft, pentru a elimina riscurile apărute în urma acestui ransomware.
De asemenea, poți folosi și acest link pentru un update de securitate oferit pentru Windows XP și Windows Server 2003. Dacă update-urile nu pot fi instalate, Microsoft recomandă și soluții manuale.
Chiar dacă cei de la Microsoft au fost prompți, asta nu înseamnă că problemele s-au rezolvat. Zeci de mii de calculatoare rămân infectate, în timp ce multe altele pot fi atacate în continuare, deoarece folosesc Windows piratat.
Cele mai mari probleme le întâmpină utilizatorii din China și din Rusia, unde 70%, respectiv 64% dintre calculatoare nu au licențe pentru Windows. În cazul Chinei, chiar și companiile mari și universitățile de top au software piratat, astfel că 40.000 de instituții din țară au fost afectate, scrie engadget.com.