24 mai 2017 | 18:52

De ce urâm Internet Explorer?

ACTUALITATE
De ce urâm Internet Explorer?

Mai toată lumea urăște Internet Explorer. De la glumele de pe Internet, la nervii și la înjurăturile pe care le aruncam spre monitor atunci când faimosul browser dădea semne de oboseală, Internet Explorer a fost o parte integrantă a vieții noastre până când au apărut alternative mai bune. Însă de unde a plecat această decădere? E simplu. Microsoft se suise singură pe un piedestal și nu a crezut niciodată că va fi detronată.

Primul Internet Explorer a apărut în 1997 și se numea, nu înțelegem de ce, Internet Explorer 3. A fost implementat pe Windows 95, iar pentru cei mai bătrâni dintre noi acesta este primul browser cu care am avut contact vreodată. După el, au mai apărut versiunile 4 și 5, Microsoft ajungând deja foarte departe față de concurenții săi. Ajunsese să dețină 95% din piața de browsere și nu existau semne cum că ar putea avea vreodată probleme.

Pe Internet Eplorer 6, Microsoft l-a integrat ca o componentă obligatorie a Windows și devenise extrem de greu să folosești altceva. Asta a început să înfurie lumea care a simțit că Microsoft devenea o companie malefică, care își elimina concurența în mod vădit. Tip de cinci ani (2001-2006), compania americană nu a mai lucrat la absolut nicio îmbunătățire a browserului. Au fost atât de siguri pe ei că vor deține pe veci monopolul încât nu i-a mai interesat nimic. Însă în timp ce ei stăteau degeaba, alții, precum oamenii din spatele Firefox, lucrau la foc automat.

Internet Explorer a ajuns rapid de la cel mai utilizat browser din lume la cel mai detestat. Lacune în securitate, invazii de malware, bug-uri și crash-uri erau doar câteva dintre problemele cu care acesta se confrunta. Fiind lăsat de izbeliște, Internet Eplorer aproape că a murit.

Microsoft a încercat redresarea acestuia cu versiunile apărute spre finalul anilor 2000, însă a fost mult prea puțin, mult prea târziu. Pierduse deja orice fel de avantaj de care era atât de sigură cu un deceniu înainte. Odată cu lansarea Windows 10, compania americană a încercat un rebranding al celebrului browser, prin schimbarea numelui acestuia cu ”Edge”. Chiar dacă și-a spălat multe dintre păcatele trecutului și vrea să îndrepte multe greșeli, Edge are foarte mult de recuperat dacă vrea să ajungă din urmă Chrome, Safari sau Firefox.

Citește și: Cum faci Internet Explorer mai sigur, dacă ești obligat să-l folosești