20 feb. 2017 | 10:56

De ce smartphone-urile noi sunt livrate cu versiuni mai vechi de Android

ACTUALITATE
De ce smartphone-urile noi sunt livrate cu versiuni mai vechi de Android

Cu toate că smartphone-uri noi apar mai tot timpul, ați observat probabil că acestea nu vin și cu cea mai nouă variantă de Android.

Indiferent că vorbim de telefoane mid-range sau de flagship-uri care costă câteva mii de lei, scenariul este aceeași. Telefoanele vin cu o versiune mai veche de Android decât cea mai nouă disponibilă pe piață, iar asta poate fi frustrant uneori.

Asta se întâmplă din cauza a ceea ce numim cost de oportunitate. Ideea din spatele acestui concept este că toate resursele trebuie folosite eficient, fie că vorbim de bani, de timp sau de resurse umane. Ideea ne este mai familiară datorită modului în care a exprimat-o Benjamin Franklin: ”timpul înseamnă bani”.

Cea mai mare problemă când vine vorba de a avea software la zi o reprezintă licențele pentru Android. Google, spre exemplu, creează sisteme de operare doar pentru produsele pe care le vând. Companii precum LG și Samsung au dreptul de a-și crea propriile variante de sistem de operare datorită licențelor de software ce oferă destul de multe libertăți. Tocmai de aceea, Android a devenit atât de popular, scrie androidcentral.com.

Crearea și testarea unui sistem de operare este un proces destul de scump. Update-urile de securitate și alte mici patch-uri sunt făcute să se integreze rapid în sistemul de operare, dar schimbarea nucleului este o sarcină dificilă. Chiar și schimbările de tipul 7.0 – 7.1 reprezintă un proces complex de upgrade.

Samsung Galaxy S8 va rula Android Nougat, cu siguranță, dar versiunea va fi 7.1 sau 7.1, cel mai probabil și nu 7.1.1, deoarece aceasta din urmă nu era gata încă atunci când Samsung termina de lucrat la partea software pentru telefon. Smartphone-urile care se lansează la începutul anului au avantajul de a fi mult mai aproape de ”varianta la zi” a sistemului de operare.

Problema apare pentru telefoanele lansate spre finalul anului. Update-ul anual de platformă Android are loc toamna, iar companiile nu pot să lucreze cu sistemul de operare neterminat, pentru a avea un OS ”la zi” atunci când își lansează telefonul. În plus, nici nu ar putea să oprească producția și să amâne vânzarea pentru a face update la software înainte să aducă telefoanele pe piață, deoarece profiturile ar fi afectate.

Cei de la Samsung și LG nu au un interes meschin în a-ți oferi o versiune mai veche de Android pe telefon. Totuși, update-urile necesită ceva timp pentru producție, iar timpul înseamnă bani.