17 sept. 2017 | 13:45

De ce se lovesc liliecii de suprafețe netede în loc să le evite

ȘTIINȚĂ
De ce se lovesc liliecii de suprafețe netede în loc să le evite

Structurile netede, cum ar fi cele ale clădirilor cu fațade de sticlă sau de metal, par invizibile pentru sistemul de ecolocație al liliecilor.

Stefain Greif, zoolog, își amintește că a auzit o bufnitură prima oară când a descoperit că un liliac s-a izbit de o placă metalică sprijinită de un zid în ”camera de zbor” a laboratorului său. În cadrul unui studiu publicat recent în jurnalul Science, Grief și echipa sa explică de ce liliecii se izbesc de panouri verticale, cum ar fi ferestrele.

Liliecii se bazează pe ecolocație pentru a naviga în întuneric. Aceștia localizează și identifică obiectele din jur emițând semnale sonore și ascultând ecoul acestora. Grief și colegii au testat sistemele de ecolocație a 21 de lilieci din specia Myotis myotis. Aceștia au pus o placă metalică netedă pe un perete lateral de la capătul tunelului de zbor.

În 19 din 20 de încercări, liliecii au interpretat că suprafața netedă este o cale liberă de zbor și s-au ciocnit de placa metalică. Cercetătorii au încercat același experiment și în natură, amplasând astfel de plăci în preajma coloniilor de lilieci sălbatici, iar rezultatele au fost similare.

În vreme ce obiectele obișnuite reflectă o parte din sunetul trimis de lilieci, suprafețele netede dispersează sunetele, astfel că un perete simplu sau o fereastră sunt ”văzute” ca spații goale. Doar atunci când liliecii se află în fața suprafeței pot auzi ecourile perpendiculare reflectate, însă de cele mai multe ori, e prea târziu ca aceștia să se mai redreseze.

Gareth Jones, de la University of Bristol, spune că nu se poate lua în calcul o confuzie vizuală a liliecilor, deoarece experimentele au fost făcute în lumină infraroșie, pe care animalele nu o pot vedea. Astfel, liliecii trebuiau să se bazeze întru totul pe ecolocație.