De ce ni se face foame după o noapte de petrecere
Atunci când petreci o noapte întreagă și ai câteva pahare la bord, ajungi inevitabil să ți se facă foame, existând câteva teorii cu privire la asta.
O masă copioasă la beție este, însă, un oarecare paradox. Alcoolul conține foarte multe calorii, ceea ce ar trebui să ne provoace o senzație de sațietate. De-a lungul anilor, cercetătorii au venit cu diverse teorii; una dintre acestea susține că, deoarece alcoolul reduce nivelul de autocontrol, apare senzația de foame și dorința de a mânca.
Un nou studiu britanic oferă o nouă explicație. Experimentele efectuate pe șoareci ce au primit alcool arată că substanța activează neuronii ce sunt activați, în mod normal, de senzația de foame. Când se ajunge într-o asemenea situație, șoarecii simt nevoie de a mânca mult mai mult decât de obicei.
Într-adevăr, testele efectuate pe șoareci nu vor avea rezultate identice în cazul oamenilor. Cu toate acestea, cercetătorii arată că avem aceleași circuite în ceea ce privește neuronii ce semnalează foamea. Mai mult, aceștia speculează că circuitele ar fi activate în mod similar de către alcool. Rezultatele au fost publicate în Nature Communications și prezintă ipoteza cu privire la legătura dintre alcool și foame.
Pentru a testa ideea, cercetătorii au injectat șoarecii cu doze de alcool echivalente cu două sticle de vin, în cazul oamenilor. Aceste doze au fost administrate trei zile la rând, sugerând un weekend plin de petreceri. Șoarecii și-au schimbat dieta și au mâncat mult mai mult în acest timp.
Oamenii de știință au descoperit că alcoolul activează neuronii Agrp, asociați cu foamea și cu tendința de a mânca prea mult. Autorii au descoperit că neuronii trimit semnale false de foame, chiar dacă există un nivel suficient de nutrimente în corpul șoarecilor, arată arstechnica.com.