24 apr. 2017 | 14:19

De ce majoritatea personajelor din desenele animate au culoarea galbenă

ENTERTAINMENT
De ce majoritatea personajelor din desenele animate au culoarea galbenă

Dacă sunteți fanii desenelor animate, probabil că ați observat deja numărul mare al personajelor animate de culoare galbenă, iar preferința creatorilor pentru această culoare nu este întâmplătoare.

Curiozitatea ne presează să ne întrebăm de ce sunt atât de multe personaje din desenele animate de culoare galbenă și de ce este această culoare atât de faimoasă în creațiile animate. Răspunsul nu este singular și alegerea producătorilor poate avea de a face cu preferințele personale, cu strategiile de marketing, dar este inspirată și de culoarea cerului.

Minionii din faimoasa peliculă ”Despicable Me” sunt galbeni pentru că forma lor le-a amintit producătorilor de cea a oului Kinder, care are culoarea galbenă. Știm foarte bine că urșii vin în câteva culori specifice, iar printre acestea nu se numără galbenul. Cu toate acestea, creatorii desenului animat nu s-au sfiit să îi confere lui Winnie the Pooh culoarea galbenă. Aparent, autorul, A.A. Milne i-a conferit lui Pooh aspectul ursulețului de pluș, de culoare galbenă, pe care îl deținea fiul său, potrivit Gizmodo.

Cel mai bun exemplu de personaje care au culoarea galbenă poate fi regăsit în animația Familia Simpsons, unde creatorii au apelat la această nuanță din motive practice- creatorii au vrut ca pelicula să fie recunoscută instant de telespectatorii care butonau canalele de televiziune. În loc să apeleze la o nuanță piersicie pentru pielea personajelor, așa cum era la modă în acea vreme, membrii familiei Simpsons aveau pielea de un galben aprins și ieșeau cu rapiditate în evidență.

Putem să ne întrebăm de ce preferința pentru culoarea galbenă și nu o altă nuanță care ar fi putut la fel de bine să atragă atenția telespectatorilor. Nu există un singur răspuns la această nedumerire, ci mai degrabă o combinație de factori care își au originea în teoria culorilor și în psihologia culorilor. Spre exemplu, modelul cromatic RGB (roșu-verde-albastru) este folosit în televiziune, iar culoare galbenă este complementară albastrului, ceea ce înseamnă că dacă ai un fundal albastru, personajul galben va ieși mai pregnant în evidență. Iar, după cum putem observa, majoritate cadrelor din desenele animate sunt de o nuanță albăstruie (fie că ne referim la apa în care este plasat Sponge Bob sau la scenele care se petrec într-o zi însorită, când cerul este senin).

Dintr-o perspectivă pur psihologică, nu putem ajunge la un consens în privința motivelor pentru care producătorii ar fi apelat la această culoare, dar, printre multe alte lucruri, galbenul este asociat cu ideea de căldură, dinamism și energie, caracteristici care par să se regăsească în cazul majorității protagoniștilor din desenele animate. În plus, galbenul ar putea fi cea mai vizibilă și aprinsă nuanță din spectrul de culori care pot fi percepute de om.