04 mai 2017 | 10:18

De ce apa îmbuteliată este una dintre cele mai mari minciuni ale secolului

ȘTIINȚĂ
De ce apa îmbuteliată este una dintre cele mai mari minciuni ale secolului

Apa este o componentă esențială a supraviețuirii, iar unii dintre noi alegem să o consumăm de la robinet, în timp ce alții preferă apa îmbuteliată.

Prețul pe care îl plătești pe o sticlă de apă diferă foarte mult, dar în general acesta este mult mai mare decât dacă ai consuma aceeași cantitate de apă de la robinet. Pentru că prețul este semnificativ mai mare, merită să te întrebi dacă apa îmbuteliată își merită banii.

Specialiștii au analizat compoziția apei în cele două formule în care o putem regăsi și au ajuns la concluzia că cea de la robinet este identică cu cea pe care o cumperi, în ceea ce privește calitatea și valoarea ei nutritivă, potrivit Science Alert.

În plus, în unele cazuri, apa de la robinet ar putea fi mai sigură pentru că este testată mai des, dar există și excepții. Spre exemplu, apa de fântână nu este supusă acelorași testări riguroase, din acest motiv, putem înțelege de ce oamenii care trăiesc în preajma fântânilor optează pentru apa îmbuteliată. În același timp, trebuie să ținem cont de acele regiuni în care sursele publice de apă sunt testare rareori.

Un metru cub de apă te costă în jur de 3 lei, în timp ce un litru de apă îmbuteliată te supune la cheltuieli cuprinse între 1 și 2 lei, dar prețurile variază foarte mult în funcție de cantitate și de marcă. Indiferent de ce produs din magazin preferi, cheltuielile tale, cel puțin de-a lungul unui an de zile, vor fi semnificativ mai mari dacă optezi pentru consumul de apă îmbuteliată.

Pe glob, oamenii consumă anual cu 10% mai multă apă îmbuteliată, iar creșterea popularității acestui produs se poate datora neîncrederii tot mai mari pe care oamenii o au față de puritatea apei care curge la robinet.

Industria de apă îmbuteliată te-a făcut să asociezi acest produs cu sănătatea, însă această conexiune este falsă din simplul motiv că recipientul din plastic este foarte dăunător pentru mediu, mai ales din pricina procesului de fabricație care presupune utilizarea unor substanțe chimice neurotoxice sau cancerigene.