02 oct. 2017 | 09:48

Dacia promite o mașină electrică ieftină: când ar putea fi lansată oficial

ACTUALITATE
Dacia promite o mașină electrică ieftină: când ar putea fi lansată oficial

Renault, prin divizia Dacia, vrea să câștige piața mașinilor electrice ieftine. Deocamdată, a început promovarea ideii prin declarațiile președintelui. 

Grupul Renault are deja automobile electrice și experimentează pe piața aceasta, dar Dacia s-ar putea dovedi cea mai importantă componentă pentru a debuta pe piața celor accesibile. Conform lui Jean Christophe Kugler, președinte Dacia pe Europa, compania ia în calcul dezvoltarea unui model electric și prețul va fi cel mai important.

„[Chiar și cu acest model] vom rămâne şocant de accesibili. Nu vom schimba direcția în care merge brandul. Vom beneficia de pe urma poziției alianței [referitor la Renault – Nissan Alliance] și avem la dispoziție tehnologii care și-au dovedit utilitatea, pe acestea le vom putea folosi pe Dacia. Avem toată această tehnologie [pentru automobile electrice] deja pregătită și disponibilă. Fiind parte din această alianță înseamnă și că atunci când avem nevoie de o tehnologie, o avem. Nu trebuie să negociem”, a explicat acesta, citat de Auto Express.

Cât ar costa Dacia electrică și când ar fi disponibilă

Firesc, e vorba doar de-o promovare a planurilor de viitor acum, nu a specificat un preț sau când anume va fi lansat un astfel de automobil. Totuși, există informații în piață conform cărora prețul va fi de circa 15.000 de euro. Anul de lansare ar fi 2020, dar fără să fie întărit de informații oficiale sau neoficiale.

Kugler a menționat însă un detaliu important: chiar dacă există o diferență de trei-patru ani între cele mai avansate mașini și celelalte modele, mai accesibile, ei merg pe strategia să livreze atunci când există cerere. Primul model Dacia electric ar putea fi similar Renault Zoe, cu o baterie de 41 kWh și cu o autonomie de aproape 290 de kilometri. Între timp, Dacia poate să aștepte să fie dezvoltată rețeaua de încărcare a mașinilor electrice. Spre deosebire de benzinării, punctele pentru astfel de autovehicule sunt destul de limitate chiar și în țările dezvoltate.

„Electrificarea pieței este evidentă. Autonomia și conectivitatea vor fi, de asemenea, la mai mare căutare”, a mai afirmat Kugler. Dacă te uiți la noul Dacia Duster, tehnologia autonomă începe să ajungă și pe aceste modele ieftine. Deocamdată cu camere video pentru asistență la parcare. Pas cu pas se va face trecerea către controlul vitezei de croazieră, menținerea benzii și cutii automate de viteză.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele